Cererea celor opt banci participante s-a ridicat la 1,31 miliarde lei, cu 31% peste suma programata de Finante, informeaza News.ro.

Certificatele de trezorerie nu au dobanda, randamentul fiind calculat ca diferenta intre pretul de vanzare, mai mic decat valoarea nominala, si valoarea pe care statul o va plati la scadenta, care este chiar valoarea nominala.

Randamentul mediu ponderat la licitatia de luni a fost de 0,98%.

In 9 ianuarie, la ultima licitatie de certificate pe un an, dobanda medie primita de banci a fost de 0,98% pe an.

Luni, randamentul mediu obtinut de banci a fost de 0,95%, insa randamentul maxim a fost de 1,04% pe an, ecart neobisnuit de mare pentru o licitatie de titluri de stat.

In 22 decembrie 2016, Ministerul Finantelor a respins toate ofertele bancilor la licitatia de certificate de trezorerie scadente in 20 decembrie 2017, in conditiile in care oferta bancilor a fost foarte slaba, iar dobanzile solicitate au fost considerate prea mari..

Ministerul Finantelor si-a propus pentru februarie 2017 sa imprumute de pe piata interna 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni, la care s-ar putea adauga cateva sute de milioane de lei prin licitatii suplimentare.

Pentru ianuarie 2017, Finantele anuntasera un calendar de imprumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu imprumutat doar 3,1 miliarde lei.

In 2017, nevoia de finantare a statului este in crestere, in conditiile in care Guvernul a prevazut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), fata de nivelul de 2,41% din PIB atins in 2016.

Comisia Europeana si multi analisti se asteapta la un deficit bugetar de peste 3% din PIB in 2017, din cauza supraestimarii de catre Guvern a veniturilor bugetare si a valorii PIB.