"Cei care doresc sa trecem mai tarziu la euro vor fi fericiti, pentru ca datorita Greciei vom trece mai tarziu la euro. Perspectivele pentru aderarea la zona euro s-au schimbat, iar daca Romania nu va dovedi ca are capacitatea de a indeplini criteriile pe termen mediu nu vom trece la euro", a declarat Theodor Stolojan in cadrul conferintei "Privind spre viitor: Romania si strategia Europa 2020".

Romania ar trebui sa adopte moneda unica europeana de la 1 ianuarie 2015, dar in ultima perioada mai multi oficiali romani si straini au mentionat posibilitatea intarzierii calendarului pentru aderarea la zona euro.

Oficialul Parlamentului European nu a dat niciun termen pentru orizontul de timp in care Romania ar putea sa adopte euro.

"Romania niciodata nu-i pregatita pentru nimic din punct de vedere al reformelor. Niciodata nu vom fi pregatiti pentru euro daca nu ne propunem. Euro inseamna disciplina, concentrare pe lucrurile reale, productivitate si competitivitate", a continuat Stolojan.

"Adoptarea euro aduce beneficii uriase. Bineinteles ca sunt si constrangeri, dar sunt beneficii foarte mari, in primul rand din privinta protectiei si a valorii monedei", a explicat seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, cu ocazia vizitei sale la Bucuresti, de la sfarsitul lunii martie.

Cu toate acestea, Strauss-Kahn ne recomanda sa nu ne grabim cu adoptarea monedei unice europene, ci sa ne preocupe mai degraba crearea unui climat economic puternic, pentru ca trecerea la euro sa fie sustenabila.

Avantajele adoptarii Euro

•Scaderea dobanzilor la banci, calculate in functie de rata stabilita de BCE
•DispariÅ£ia riscului valutar
•Salariile vor fi plătite în euro
•Economie protejata in fata atacurilor cursului valutar

Dezavantajele adoptarii Euro

•Cresc preturile- ca urmare a trecerii la euro, acestea vor fi ajustate crescator
•Creste inflatia
•Scad exporturile din cauza necompetitivitatii produselor romanesti si a scaderii veniturilor exportatorilor