"O cerinta crescuta de reglementare a capitalului duce la subestimarea riscurilor, pe de alta parte este si alta tendinta: aceasta crestere a cerintelor de capital duce la refacerea increderii si la mentinerea ei, intr-o criza increderea se distruge", a declarat Lucian Croitoru la o conferinta pe tema inovatiei in domeniul bancar. 

Croitoru apreciaza ca bancherii percep cresterea cerintelor de reglementare a capitalului ca pe o ingrarire a libertatii si vor incepe o "lupta" pentru ocolirea acestor prevederi. 

"Cu cat faci o reglementare mai complicata, armata de reglementatori se intoarce cu spatele la viitor si incearca sa reglementeze tot ce a fost gresit si stau asa 20-25 de ani. In acelasi timp, este o armata de oameni de stiinta care inteleg sistemul de reglementari si inventeaza noi institutii financiare, instrumente, tehnologii cu care sa le poata ocoli. Si peste 25 de ani vom avea inevitabil o alta criza, pentru ca este in natura noastra, dupa care reglementatorii se vor intoarce iar si vor repara ce a fost gresit. Acest lucru se numeste distrugere creativa", a spus oficialul BNR, potrivit Mediafax.

El a aratat ca bancherii vor inventa noi instrumente financiare, dar aceasta nu inseamna neaparat ca cei care isi asuma riscurile le pot gestiona.