Este consecinta decretului aberant dat de Ceausescu in 1966, prin care au fost interzise avorturile. O pensie privata poata sa dubleze insa banii dati de stat.

Decretul de interzicere a avorturilor a umplut intai maternitatile, apoi gradinitele si scolile unde numarul claselor s-a dublat.

Datele arata ca pana in '66 se nasteau cam 270.000 de copii anual, in primii doi ani dupa decret au venit pe lume mai mult de 500.000 de bebelusi.

Cand aceasta generatie se va retrage din campul muncii, nu va mai fi raportul actual de 1 salariat la 1,2 pensionari.

"In momentul in care generatia 66-71 va iesi la pensie, se va ajunge la o sustinere a doi pensionari la un om activ. Valoarea banilor disponibili vor fi la jumatate fata de actual, jumatate inseamna aproximativ 15% din venitul pe care l-a avut el in ultima zi de munca", spune Ion Giurescu, vicepresedinte Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private.

Adica mult mai putin decat acum, cand un roman care a castigat toata viata salariul mediu pe economie poate primi o pensie de 32% din leafa.

Solutia pentru generatia "decreteilor" este sa inscrierea intr-un fond de pensii privat.

Suma pe care ar acumula-o in urmatorii 20 de ani va fi de 10.000 de euro la o contributie lunara de 100 de lei, si de 30.000 de euro la o contributie tripla. Adica ar primi ca pensie privata intre 104 si 312 euro pe luna, in functie de banii virati.

Sumele lunare sunt mari pentru ca au ramas doar 20 de ani pana la pensie.

"Diferenta intre a incepe sa contribui la 25 de ani si a incepe sa contribui la 35 de ani este de la simplu la dublu. Cu alte cuvinte pentru a obtine aceeasi pensie la 35 de ani trebuie sa am o contributie dubla fata de cea de la 25 de ani", spune Radu Craciun, reprezentant Asociatia de Pensii Private.

Cu alte cuvinte, daca salariatii dau mai devreme bani, vor avea mai multi la pensie.

Primele contributii la sistemul de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au fost virate in mai 2008.  Datele CSSPP arata ca, la finele lunii august, numarul celor inscrisi la Pilonul II a atins 5,7 milioane de persoane, ale caror conturi individuale de pensii cumuleaza 1,9 miliarde de euro.  Valoare medie a unui cont activ pe Pilonul II se ridica la 562 de euro.

In Romania, cota procentuala aplicata sumelor care se vireaza la sistemul de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II), in prezent de 3,5%, este cea mai redusa din Europa. 

"Si Macedonia are mai mult, respectiv 6%, in conditiile in care a scazut de la 18%", a spus reprezentantul CSSPP. 

Ion Giurescu a mai declarat ca sumele virate in prezent la Pilonul II nu vor acoperi nevoile financiare pentru o batranete linistita: "cine crede asta se imbata cu apa rece".