Cine vrea sa-si faca o idee despre gusturile si standardul de viata ale oamenilor instariti din Moscova ii poate gasi cu usurinta  in anumite locuri. De pilda, in barul Tatler de la parterul pretentiosului hotel Radisson Royal, in care s-a transfigurat recent legendarul hotel stalinist Ucraina.

Densitate mare de bogatasi e de gasit  si la cate un cocktail simandicos organizat de faimoase marci occidentale de bijuterii ori ceasuri. Foarte mandri de statutul lor, invitatii au teorii indraznete despre fapta si rasplata.

"Moscova este un oras scump pentru cei care nu fac nimic, care nu muncesc. Cei care lucreaza aici si se lauda cu o cariera infloritoare pot, insa, sa se bucure de ceea ce ofera orasul", spune Valentina Dobritskaya,  "mondena".

De oameni cu stare dai si la Royal Yacht Club. Membrii clubului detin ambarcatiuni cu valoare medie de 800.000 de euro si, fata de anul trecut, in vara abia incheiata marina s-a aglomerat simtitor.

"Majoritatea clientilor nostri sunt oameni de afaceri din Moscova, din companii de marime medie si mare. Sunt oameni care cheltuiesc sume importante in timpul verii si sunt extrem de atrasi de ideea unei calatorii pe lac", arata Piotr Soldatkin, presedintele Clubului de iahting Royal Moscova.

Cererea pentru produse de lux este in crestere si in domeniul imobiliar. O dovedeste si un complex de locuinte rasarit in centrul Moscovei. Aici prind contur 31 de apartamente de lux, cu un pret de 20.000 de dolari pe metrul patrat. Plus 3 penthouse-uri de cate 500 de metri patrati si alti 300 de metri de terasa.

E limpede, discretia nu e chiar punctul forte al miliardarilor rusi. Pe alte meleaguri, unii bogatasi duc un trai de-a dreptul modest, dupa cum reiese dintr-un fascinant articol publicat de revista Forbes. De pilda, Warren Buffet, miliardar si mare filantrop, inca locuieste in casa cu 5 camere pe care si-a cumparat-o in 1957 in Omaha, cu 31.000 de dolari.
 
Cu toate ca si-ar permite sa ajunga cu elicopterul la intalnirile de afaceri, altii prefera bicicleta ori transportul in comun. Iar Ingvar Kamprad, fondatorul gigantului Ikea, conduce aceeasi masina Volvo de 10 ani.

Magnatului din domeniul telefoniei mobile John Caudwell ii potriveste chelia sotia acasa, desi cu siguranta si-ar permite cate o vizita la frizer.

La randul lui, cel mai bogat om al lumii, mexicanul Carlos Slim, n-are nici iaht, nici avion si traieste de 40 de ani in aceeasi casa. Asta desi cele 60 de miliarde din cont i-ar permite sa chletuiasca in fiecare minut 1.100 de dolari in urmatorii 100 de ani.