Ani la rand, cine era inregistrat la Biroul de Credit chiar si cu o singura restanta, indiferent de motivul intarzierii, nu mai putea sa ia un nou credit.

Acum poti sa iti iei un alt credit. Chiar si asa, va trebui sa suporti un cost suplimentar. "Pot suporta o penalitate in ghilimele, o marja suplimentara de 1-2 puncte procentuale la dobanda, banca evident avand si un risc mai mare prin prisma comportamentului anterior de plata", Traian Stancu, director de operatiuni la Kiwi Finance.

Chiar si asa, creditele acordate in lei au dobanzi de pana la 14% pe an, iar cele in euro de cel mult 9%. Daca iti refinantezi creditul mai adauga o marja de 1,2% in cazul creditelor in euro si 2,3% in cazul celor in lei.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti

Pentru a obtine un credit, cei care au avut intarzieri trebuie sa le justifice acest lucru, iar motivele sunt diverse de la scaderea salariului la pierderea locului de munca.

In plus trebuie sa fii acum cu plata la zi si sa aduci o garantie imobiliara ca sa obtii o dobanda mai buna. "Este o conditie esentiala ca acele restante sa fie justificate, clientul sa pota explica concret de ce anume a intarziat - diminuari ale venitului in acea perioada, poatesau evenimente din familie care l-au dus in impozibilitatea de a plati o luna sau cateva luni ratele respective", adauga Stancu.