Despre toate acestea si despre felul in care poti scapa de datoria catre banca a explicat la videochat-ul incont.ro initiatorul legii, avocatul Gheorghe Piperea (foto).

Potrivit acestuia, Romania este obligata de o lege europeana intrata in vigoare in anul 2000 sa reglementeze o lege a falimentului personal.

"Guvernul ar fi trebuit sa aiba un proiect propriu de lege a falimentului personal", a spus Piperea.

Avocatul specializat pe insolvente a explicat ca promulgarea legii ar aduce avantaje si bancilor.

"Legea ar scuti bancile de obligatia constituirii de provizioane la BNR pentru executarile silite. Mai mult, in cauzl in care banca vinde bunul pe care l-a executat dela un client, isi recuperaza nici jumatate din suma. De exemplu, in cazul terenurilor, nu recupereaza nici 30% din valoarea din 2007", a explicat Piperea.

 Initiatorul legii ii sfatuieste pe clientii bancilor care se afla in imposibilitatea sa isi plateasca ratele, ca primul lucru pe care sa il faca e sa gaseasca o intelegere cu banca. "Desi, e un mit ca bancile sunt prietenoase cu debitorii", a adaugat Piperea.

Daca legea ar fi aprobata, solutia pentru acesti oameni ar fi sa ceara tribunalului sa i se deschida procedura de faliment.
"Avantajele sunt ca nu te poate executa nimeni pe perioada acelei proceduri si dobanzile si penalitatile se opresc", a explicat Piperea.

Nu oricine poate insa beneficia de aceasta procedura de faliment. "Scopul e de salvare a debitorului onest care nu isi mai poate plati ratele din cauza unor conjuncturi nefericit. Totodata, nu orice va fi scutit de un sfert din datorii. Debitorii vor fi scutiti de 25% din datorie doar daca in perioada de 1 an si jumatate de la deschiderea procedurii, va reusi, in mod exceptional, printr-o mostenire sau vanzarea de alte bunuri, sa isi achite datoria integrala catre banci", a mai spus Piperea.

"La fel ca si in procedura insolventei firmelor, procedura este sub supervizarea judecatorului. Se deschide procedura ca, impreuna cu banca, clientul sa gaseasca solutii sa isi plateasca datoriile, eventual chiar sa vanda alte bunuri pe care le mai are in proprietate", a mai spus Gheorghe Piperea.

Aproximativ 1 milion de oameni sunt in situatia de a fi executati silit, potrivit ultimelor date referitoare la nnivelul creditelor neperformante. Avocatul spune ca de multe ori, portofoliile de credite neperformamante sunt vandute de banci subsidiarelor lor.

"Catre acestia se duce aceasta lege. Dar nu vor aparea proceduri de insolventa deschise pentru toti", a atras atentia avocatul.
 
 Potrivit lui Piperea legea va obliga bancherii sa caute solutii de mediere cu  clientul iar daca judecatorul a luat hotararea ca persoana este in faliment, banca e obligata sa accepte acest lucru.

In SUA, daca judecatorul decide ca falimentul cerut de tine este fraudulos, persoana intra pe o lista neagra, si e tratata ca un terorist financiar, fara sa mai aiba acces la carduri sau credite, sau orice serviciu financiar, a mai explicat Piperea.