Business Insider a facut un top al celor mai scumpe proiecte din lume, o parte dintre ele fiind finalizate, altele aflandu-se inca in stadiul incipient.

1. Sistemul de autostrazi interstatale din SUA: 459 miliarde de dolari

Proiectul a fost gandit in 1955 din dorinta ca toate statele din componenta SUA sa fi legate intre ele prin autostrazi.

2. Statia Spatiala Internationala: 150 miliarde de dolari

Statia Spatiala orbiteaza in jurul Pamantului si este folosita pentru experimente in domeniul fizicii, biologiei si astronomiei. Astronauti din toata lumea au locuit pe statie in ultimii 11 ani.

3. Orasul economic al Regelui Abdullah: 95 miliarde de dolari

Orasul regelui Abdullah ar trebui sa restabilesca reputatia Arabiei Saudite de centru de afaceri. In total, proiectul include sase orase in care vor locui 4 milioane de oameni. Data finalizarii proiectului este 2020.

4. Trenul de mare viteza din California: 98,5 miliarde de dolari

Este un proiect cate va lega toate orasele din California, de la Sacramento la Los Angeles cu o linie de tren de mare viteza. Constructia va incepe in septembrie in acest an.

5. Dubailand: 76 miliarde de dolari

Dubailand a fost lansat in 2003 si trebuia sa contina un parc de distractii Disney, un IMAX si un mall. Dezvoltatorii proiectului au strans 55 de miliarde de dolari din fonduri private, dar inceperea lucrarilor a fost stopata din cauza crizei financiare.

6. Cartierul International de Business Songdo: 40 miliarde de dolari

Este un cartier de afaceri in Seul, Coreea de Sud, care va contine si o relica a celebrului Central Park din Manhattan. Cartierul va fi finalizat in 2020.

7. Aeroportul International Kensai: 29 milirde de dolari

Aeroportul a fost construit in Golful Osaka din Japonia, pe o insula artificiala, pe care inginerii au construit-o pentru a rezista la cutremure si la uraganele specifice zonei.

8. Aeroportul International din Hong Kong: 27 miliarde de dolari

Principalul aeroport din Hong Kong este unul dintre cele mai aglomerate din lume si are 60.000 de angajati. In 2011, peste 53 de milioane de pasageri au trecut prin aeroport.

9. Linia de cale ferata de mare viteza Beijing–Shanghai: 26,1 miliarde de dolari

Linia leaga doua dintre cele mai mari orase ale Chinei si este cea mai lunga linie de mare viteza construita. Trenurile ajung pana la 321 km/ora, distanta dintre cele doua orase fiind parcursa in 4 ore si 48 de minute.

10. Airbus A380: 23 miliarde de dolari

Aeronava Airbus A380 este cel mai mare avion de pasageri, construit pentru a rivaliza cu compania concurenta, Boeing. A zburat pentru prima data in 2005, iar un avion se vinde cu 300 de milioane de dolari.