După primele şase luni, bugetul consolidat avea un deficit de 6,3 miliarde lei, reprezentând 0,77% din PIB, ceea ce indică un excedent de circa 1,2 miliarde lei în luna iulie.

În primele şapte luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a înregistrat un deficit de 0,23% din PIB sau 1,74 miliarde lei.

Principalul motiv al execuţiei bugetare slabe din primele şapte luni ale acestui an a fost creşterea încasărilor la buget într-un ritm inferior ritmului de creştere a cheltuielilor.

"Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 141,2 miliarde lei, reprezentând 17,3% din PIB, au fost cu 9% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. (...) Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 146,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 11,4 % faţă de primele şapte luni ale anului trecut", arată raportul bugetar lunar.

Cele mai mari încasări la buget: din contribuții și taxe pe salarii

Pe categorii de venituri, creşteri importante au fost înregistrate în primele şapte luni la încasările din contribuţiile sociale (+16,4%), din impozitul pe salarii şi venit (+10,8%) şi din venituri din capital (+15,2%).

"Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au scăzut cu 6,5% faţă de perioada similară din 2016, fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcţii speciale. Încasările din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut cu 62% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea fiind determinată, în principal, de evoluţia încasărilor aferente contribuţiei datorate pentru medicamente, precum şi pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate”, se arată în raport.

Încasările din TVA s-au redus în primele şapte luni cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce, în primele şase luni, scăderea a fost de 4,3%, sugerând un declin şi mai mareîn iulie.

Încasările din accize au fost cu 5,8% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind influenţate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017.

Totodată, sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 6,5 miliarde lei.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 20%

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în primele şapte luni de 146,4 miliarde lei, în creştere cu 11,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, ceea ce reprezintă o accelerare faţă de primele şase luni, când rata de creştere era de doar 10%.

Cheltuielile de personal au crescut cu 20,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a majorările salariale acordate în a doua parte a anului trecut şi la începutul acestui an.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, subvenţiile sunt în creştere cu 22,3%, în timp ce cheltuielile cu asistenţa socială au urcat cu 10,7%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 8,4 miliarde lei, respectiv 1% din PIB, în scădere cu 34,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

În primele şapte luni din 2016, cheltuielile pentru investiţii au fost de 12,8 miliarde lei, respectiv 1,7% din PIB-ul de anul trecut, potrivit execuţiei bugetare publicate de MFP în urmă cu un an.

În 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentând 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, însă ultimele date ale Eurostat arată că, pe metodologia europeană ESA 2010, deficitul bugetar al României a fost de 3% din PIB anul trecut.

Guvernul PSD-ALDE a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut, şi pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.

Astfel, deficitul bugetar a fost prevăzut la 24,1 miliarde lei, reprezentând 2,96% din PIB pe metodologia cash şi 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o creştere economică de 5,2%.