Portalul Finzoom a lansat, joi, o analiza despre dobanda anuala efectiva (DAE) pentru depozite si conturi de economii, care include, pe langa dobanda anuala, si impozitul de 16% retinut pentru dobanda, dar si o parte din comisioanele percepute de banca, in contextul in care, la nivel de autoritati in domeniu, se afirma ca in Romania nu exista dobanzi negative la depozite.

"Dintre bancile analizate, doar la cinci DAE este pozitiva, respectiv castigul real, iar la 18 banci DAE este negativa si la fel si castigul real. In acest moment, cel mai mare castig obtinut de un deponent pentru un depozit de 1.000 de lei pe 12 luni este de 16,08 lei, iar depozitul cel mai pagubos, cel cu o pierdere de 50,97 de lei", a explicat directorul Finzoom, Irina Chitu.

Ea a precizat ca, din analiza, reiese ca bancile care ofera cele mai mari dobanzi nominale nu au si cea mai buna DAE, respectiv cel mai mare castig real.

Potrivit unei analize Finzoom, castigul real este pozitiv la toate bancile care ofera depozite populatiei doar pentru sume mai mari de 7.000 de lei, respectiv 10.000 de euro si 11.000 de dolari, depuse pe o perioada de 12 luni.

Comisioanele percepute de banci care reduc castigul din dobanda sunt cel de deschidere de cont, de administrare, de inchidere sau de retragere numerar la scadenta de la ghiseu (pentru ca orice depozit trebuie insotit de un cont curent). La acestea se adauga si impozitul de 16% pe dobanda nominala.

"In acest moment, opt banci din sistem, cele mai mari, percep comision de retragere numerar la ghiseu, chiar daca retragi banii in ziua scadentei. Daca retragi banii in afara scadentei, acest comision este mult mai mare si pierzi si dobanda", a adaugat Irina Chitu.

Pe de alta parte, exista si comisioane care nu se includ in DAE. Unul dintre ele este comisionul de retragere numerar neprogramat, care variaza intre 0,5% (minimum 3,5 lei) si 2%. Altul este comisionul de retragere numerar pentru sumele anuntate si neridicate. Acestea sunt fie in suma fixa, 15 - 20 de lei, sau intre 0,1% si 2% din suma.

In aceste conditii, Finzoom recomanda deponentilor sa tina cont de toate aceste comisioane care le pot eroda economiile, sa aleaga depozitul in functie de DAE si de castigul real, sa nu sparga depozitul inainte de scadenta si sa stie ca dobanzile afisate la banca sunt anuale, nu lunare.

Pe de alta parte, desi castigurile la banca sunt mici, nu este recomandata pastrarea economiilor la saltea, iar deponentii trebuie sa stie ca depozitele la banci sunt garantate in limita a 100.000 de euro/deponent pe banca, de catre Fondul de garantare a Depozitelor Bancare, a atras atentia Irina Chitu.

In acest moment, dobanda medie la depozitele in lei este de 0,93%, in scadere accentuata de la 9,37% in 2009, la euro - 0,26%, fata de 3,15% in 2009, iar la dolari 0,32%, fata de 1,86% la acelasi moment de referinta, mai reiese din analiza Finzoom.