Cele mai importante modificari vizeaza eliminarea din proiectul de lege privind darea in plata a programului "Prima Casa" si ridicarea plafonului celor cu credite de nevoi personale cu ipoteca la 250.000 de euro. O alta modificare prevede ca legea se aplica si in cazul persoanelor care au fost executate silit.

Potrivit proiectului adoptat miercuri, nu pot beneficia de prevederile sale cei care au fost condamnati printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea legii.

Legea darii in plata stipuleaza ca persoanele cu credite de locuinte isi pot ceda bunurile ipotecate catre banci daca sunt in incapacitate de plata a ratelor imprumuturilor.

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz.

Deputatii juristi au decis forma finala a legii darii in plata martea trecuta, cand actul prin care orice roman cu credit ipotecar pentru consum sau locuinta poate da bancii casa in schimbul stergerii datoriei a suferit doua modificari importante. Creditele prin programul “Prima Casa” au fost excluse de la darea in plata, iar cei care pot apela la aceasta solutie trebuie sa aiba imprumuturi mai mici de 250.000 de euro.

De asemenea, a fost aprobat un amendament in care se precizeaza ca nu poate beneficia de prevederile legale o persoana care a fost condamnata printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea legii.

Reprezentantii bancilor comerciale, prezenti la discutiile de saptamana trecuta, au fost total nemultumiti de lege si au spus ca o vor contesta in cazul in care va fi aprobata. Reprezentantii BNR in schimb, au parut ca rasufla usurati.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: "Consider ca o parte dintre problemele pe care si noi le-am ridicat au fost rezolvate si aici e Prima Casa si o anumita cunatificare a nevoii in care se afla debitorul. Ramane in continuare aplicarea reptroactiva la creditele active, in stoc - care e de principiu o chestie de implicare in contract si de neconstitutionalitate."