Biroul de statistica din Marea Britanie a estimat ca schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra in vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactiva in crestere a PIB din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 de miliarde de dolari).

Romania, alaturi de celelalte state europene, va include din septembrie mai multe activitati in calculul PIB, potrivit ESA 2010, alaturi de cheltuielile de inarmare si cercetare-dezvoltare figurand si valoarea adaugata bruta din activitati ilegale, precum prostitutie, trafic de droguri si contrabanda.

INS a derulat in ultimul an si jumatate o cercetare finantata din fonduri europene pentru a evalua impactul aplicarii ESA 2010 si a estimat o contributie in PIB de circa 1%.

"Din estimarile foarte preliminare, toate revizuirile nu o sa depaseasca 1%. Avem aici cercetarea dezvoltarea cu o pondere un pic mai mare in alte state, din pacate. La o prima citire a datelor, pentru ca mai sunt si cheltuielile de la armata si altele, probabil ca impactul activitatilor ilegale nu poate sa fie mai mult de 0,1-0,2%", a declarat luni directorul Directiei Conturi Nationale din INS, Adriana Ciuchea, potrivit Mediafax.

Ea a aratat ca in prezent este inclusa in PIB economia neobservabila, adica acele activitati legale care se deruleaza ilegal, si care variaza in ultimii ani intre 22% si 23% din PIB.

Ciuchea spune ca estimarile se vor rafina in timp, aratand ca exista limitari obiective mai ales in ceea ce inseamna estimarea valorii adaugate brute privind traficul de droguri catre alte state europene si exportul de servicii de prostitutie.

Ea a aratat ca pot exista diferente metodologice si in ceea ce inseamna prostitutia de lux, fiind mai dificil de facut diferentierea dintre prostituate si femeile "intretinute".

Estimarea pare conservatoare mai ales daca se au in vedere estimarile privind traficul de tutun si alcool, care potrivit Consiliului Fiscal, aduc doar la bugetul de stat prejudicii anuale de 2,3 miliarde de lei (525 milioane euro).

Doar pentru tutun, estimarile realizate de marii producatori impreuna cu vama plaseaza contrabanda peste 15% ca volum, in conditile in care valoarea comercializata oficial, care include taxe si accize, se ridica la peste 3 miliarde de euro.

Italia a anuntat, de asemenea, ca va include incepand din acest an prostitutia si vanzarile ilegale de droguri in calcularea PIB, conform normelor Uniunii Europene.