Reactia pietelor la retrogradarea Nordea, Svenska Handelsbanken si DNB Bank sugereaza ca investitorii dau tot mai putina atentie agentiilor de rating si se bazeaza pe propriile analize pentru a determina daca vor cumpara sau vor vinde o actiune, potrivit unei analize Bloomberg, preluata de Mediafax.

"Putem vedea si singuri cat de solide sunt bancile suedeze si nu acordam prea multa greutate informatiilor transmise de agentiile de rating. Tot mai mult, piata pare sa adopte o abordare similara", comenteaza un partener la fondul Norron din Stockholm.

UE incearca sa reduca influenta agentiilor de rating asupra pietelor financiare, iar investitorii par tot mai dispusi sa ignore Moody's, Standard & Poor's si Fitch.

Danemarca, tara care detine presedintia rotativa a UE, a anuntat recent ca a obtinut sprijinul blocului comunitar pentru initiative de scadere a influentei agentiilor de rating. Bancile daneze au inceput deja sa renunte la contractele cu Moody's.

Moody's a retrogradat saptamana trecuta cu cate o treapta bancile suedeze Nordea si Svenska Handelsbanken la Aa3, respectiv DNB Bank la A1. Calificativele SEB si Swedbank au fost confirmate, in timp ce Landshypotek a fost retrogradata cu doua trepte, la Baa2. Toate ratingurile au perspectiva stabila.

Pietele datoriilor de stat au inregistrat in trecut reactii similare la diverse retrogradari operate de agentiile de rating. Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA au scazut in vara anului trecut dupa ce Standard & Poor's a coborat in premiera ratingul Statelor Unite de la AAA, iar Banca Angliei a anuntat in martie ca reactia pietelor a fost limitata dupa decizia Moody's de a modifica perspectiva ratingului Marii Britanii la negativa.