"Acesta este un pas important spre imbunatatirea informatiei consumatorilor si incurajarea unor practici de creditare responsabile", a declarat comisarul european pentru Servicii Financiare, Jonathan Hill, citat intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit Executivului comunitar, consumatorii vor beneficia de informatii mai clare si mai inteligibile odata cu introducerea unor formulare standardizate la nivel european, care vor permite debitorilor sa inteleaga mai bine riscurile asociate cu acordul lor de credit ipotecar, precum si sa compare diferite oferte in cautarea celui mai bun produs care sa raspunda nevoilor lor la cel mai bun pret.

Cei mai vulnerabili consumatori vor fi protejati de supra-indatorare prin standarde la nivel european pentru evaluarea credibilitatii aplicantilor.

De asemenea, Directiva introduce principii pentru autorizarea si inregistrarea intermediarilor de credite. Acei intermediari de credite care respecta un nou cod de conduita vor dobandi acces la un numar crescut de consumatori potentiali de pe piata unica. Acesta, la randul sau, va oferi creditorilor noi oportunitati de afaceri si va fi un nou pas spre crearea unei pietei unice europene de creditele ipotecare.

Directiva 2014/17/EC nu se aplica contractelor incheiate inainte de 21 martie 2016. Reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au precizat ca Legea privind darea in plata a imobilului nu reprezinta o transpunere a reglementarilor europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale, informeaza Agerpres.