"Depozitele colateralizate cu alte valute (piata fx swap) sunt mult mai dinamice decat depozitele directe, reflectate in dobanzile publicate de BNR pentru depozitele overnight (la o zi), astfel ca randamentul implicit de la fx swap arata mai bine tendinta din piata", a declarat Muscalu pentru Mediafax. 

Dobanzile implicite negative au fost confirmate de dealeri, care sustin ca lichiditatea ridicata din piata a dus dobanzile la lei sa fie foarte aproape de dobanzile la euro sau chiar mai jos. 

FX swap este o operatiune prin care doua parti se inteleg sa schimbe intre ele o cantitate de valuta pentru o alta, iar dupa o perioada de timp sa intoarca tranzactia in cantitatile originale. 

Punctele de swap aferente tranzactiei sunt calculate in functie de diferentialul intre dobanzile practicate pentru cele doua valute, in cazul de fata euro si lei. 

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale si publicate de BNR pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situau joi la 0,1% - 0,49% pe an, fata de 0,1% - 0,51% pe an miercuri.  Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se afla la 0,27% - 0,76% pe an, comparativ cu 0,26% - 0,75% pe an in sedinta anterioara.  Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat la 1,73% pe an, de la 1,74% pe an miercuri.