Potrivit CE, laboratorul national din Romania a confirmat, luni, ca este vorba despre un focar al virusului inalt patogen al gripei aviare de tip H5N1 si, pentru a limita raspandirea, autoritatile romane au aplicat imediat masurile necesare de control prevazute in legislatia UE.

Printre aceste masuri figureaza sacrificarea tuturor pasarilor domestice infectate din ferma si stabilirea unei zone de protectie pe o raza de 3 kilometri precum si a unei arii de monitorizare de 10 kilometri in jurul fermei, unde de altfel au fost instituite masuri ferme de control al circulatiei.

CE noteaza ca acesta este primul caz de gripa aviara de tip H5N1 inalt patogen depistat in UE in ultimul an. Ultimul caz, confirmat in martie 2009, fusese depistat la niste rate salbatice din Germania.

Consilierul ministrului Sanatatii, Geza Molnar, a declarat ca veterinarii au gasit 49 de pasari moarte in doua gospodarii din localitatea Letea si ca s-au luat masuri pentru supravegherea atenta a zonei.

"Pana acum, nimeni in lume nu a dovedit ca gripa aviara se transmite de la om la om", a spus Geza Molnar, citat de Mediafax.

Acesta a adaugat ca autoritatile au recomandat oamenilor "sa nu se apropie de pasarile moarte, de pasarile salbatice din zona, sa nu dea voie pasarilor din curte sa intre in casa, iar copiii sa nu se joace cu mortaciuni".

Consilierul a aratat ca in zona locuiesc aproximativ 300 - 400 de oameni, fiind vorba de o localitate izolata.