Cresterea economica din ultimul trimestru al anului trecut a confirmat asteptarile analistilor si urmeaza unui avans al PIB de 4,1% in trimestrul al treilea, potrivit datelor publicate joi de Departamentul pentru Comert.

Cheltuielile de consum, care reprezinta aproape 70% din economia SUA, au avansat cu 3,3%, sub estimarile analistilor.
Cererea interna in crestere a permis economiei sa depaseasca problemele provocate de oprirea partiala a activitatilor institutiilor federale, in luna octombrie, din cauza neintelegerilor din Congres pe tema bugetului.

"Pentru o perioada care a inclus blocarea partiala a activitatilor guvernamentale a fost un trimestru de succes. Ce a fost mai rau in lupta pentru buget a trecut. Cresterea economica se va accelera", a declarat Sam Coffin, analist la UBS Securities in Stamford, Connecticut.

In 2013, economia americana a inregistrat o crestere de 1,9%, dupa 2,8% in anul precedent.

Reducerea tensiunilor bugetare si progresele de pe piata muncii vor favoriza in 2014 consumul intern si activitatile companiilor, ceea ce explica decizia de miercuri a Rezervei Federale de a reduce din nou achizitiile lunare de obligatiuni, cu 10 miliarde de dolari, la 65 de miliarde de dolari.