"La sfarsitul anului trecut PIB/locuitor in Romania era de 50% din media europeana, in timp ce tarile cele mai sarace care au fost primite in zona euro, Estonia si Letonia aveau un PIB/locuitor de 66%, respectiv 60% din media europeana. Ipoteza pe care o fac eu este ca este putin probabil ca zona euro sa-si deschida portile unui stat cu un PIB/locuintor sub media europeana pentru ca acest lucru ar crea probleme atat statului cat si zonei. Pentru a ajunge la 60% din media UE la PIB pe locuitor ajustat, ar trebui ca Romania sa creasca timp ce noua-zece ani cu 2 puncte procentuale mai mult decat media europeana. Asta inseamna ca atunci cand UE isi va relua ritmul mediu de crestere de 1,5% pe an, Romania va trebui sa creasca sustenabil cu minim 3,5% pe an", a spus Lazea, citat de Mediafax.

El a mentionat ca declaratiil sunt facute in nume personal si nu in calitate de reprezentat al BNR.

In opinia sa, evolutia anuala a PIB-ului Romaniei in conditiile actuale, asa cum este determinat de factorii obiectivi care il compun (capital, forta de munca, productivitatea totala a factorilor) este de circa 2%.

"PIB-ul efectiv poate varia cu +/- 1% fata de PIB potential, in functie de anul agricol mai bun sau mai slab. Politicile nominale (monetare, fiscala) pot stimula doar temporar o crestere a PIB peste potential. Pentru o crestere sustenabila, de durata, este nevoie de politici in sfera reala a economiei, care sa potenteze cei trei factori de productie mentionati (capital, forta de munca, productivitatea, n.r.)”, a completat Lazea.

Datele prezentate de Lazea arata ca inainte de criza Romania avea un potential de crestere a PIB de 5% pe an, care s-a redus la 2% dupa criza, involutie determinata pe de o parte din cauza reducerii semnificative a investitiilor straine directe, a scaderii numarului populatiei apta de lucru, precum si evolutiei modeste a productivitatii.

"Economia a trebuit sa se ajusteze la intrari de investitii medii anuale cu 5 miliarde de euro mai mici in 2009-2013 fata de 2004-2008, pierdere acoperita partial prin fondurile europene. Forta de munca s-a diminiuat semnificativ in acelasi interval, ca urmare a intrarilor mai mici ale tinerilor care au implinit 18 ani, consecinta a scaderii natalitatii dupa Revolutie. Nici la factorul productivitatea factorilor - energointensitate, plati electronice, calitatea invatamantului - Romania nu sta mai bine", a explicat Lazea.

Ca raspuns la toate aceste elemente care ar stimula cresterea economica, Lazea sustine necesitatea imbunatatirii gradului de absorbtie a fondurilor europene pentru a compensa intrarile reduse se investitii straine directe, stimularea ramanerii in cadrul fortei de munca a persoanelor din categoria de varsta 65-74 de ani, care sunt capabile si dornice sa munceasca, dar si investitiile in invatamant.

Daianu: Trebuie grabit procesul de aderare la euro, criza din Ucraina a schimbat termenii geopolitici

Daniel Daianu, prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara si fost ministru al Finantelor, spune, pe de alta parte, ca zona euro are o relevanta geopolitica sporita in contextul crizei din Ucraina, iar procesul de aderare ar trebui grabit.

"Cred ca daca nu ai o economie puternica, zona euro te sufoca. Se intoarce zona geopolitica tn Europa odata cu criza din Ucraina. In opinia mea, zona euro are mai multa relevanta geopolitica in momentul de fata si vedem acum un motiv suplimentar de a grabi procesul de aderare la zona euro", a declarat miercuri Daniel Daianu.

El considera ca situatia din Ucraina ar putea genera o "erodare" cu 0,2-0,3 puncte procentuale a cresterii economice anticipate pentru statele din Europa Centrala si de Est in acest an, pe fondul costului incertitudinii, proximitatii geografice sau relocarii resurselor.

FMI avertizeaza in raportul World Economic Outlook, publicat marti, ca redresarea economica din Europa Emergenta va incetini usor in acest an, iar o noua escaladare a situatiei din Ucraina poate avea efecte negative semnificative in regiune.