"Obiectivul general al acestui proiect este sa reduca activitatile de spalare a banilor prin intarirea capacitatii de analiza a Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. In acest sens, Romania a solicitat sprijin pentru achizitionarea de soft specializat si hardware pentru analiza informatiilor financiare, precum si pentru intarirea capacitatii profesionale a principalilor actori implicati in prevenirea spalarii banilor", a declarat Thomas Stauffer, seful biroului elvetian de contributii din Romania, la evenimentul de semnare a acordului de finantare, scrie Mediafax.

Acordul face parte din programul de cooperare elvetiano-roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale, cu o suma totala aolcata de 181 de milioane de franci elvetieni, din care Romania a contractat circa 70%, potrivit ministrului Finantelor, Ioana Petrescu.

"Elvetia este puternic angajata in lupta impotriva coruptiei, precum si in lupta impotriva ciminalitatii financiare trans-frontaliere, si a devenit unul dintre actorii de varf in returnarea activelor ilicite", a completat Stauffer.

Oficialul elvetian a precizat ca nu exista cazuri de returnari catre Romania si ca Elvetia nu are un acord de colaborare cu Romania privind evaziunea fiscala.

Ioana Petrescu a afirmat ca exista negocieri in acest moment pe o finantare de 1,3 milioane de franci elvetieni pentru Agentia Nationala de Adminitrare Fiscala (ANAF).