"Ca urmare a relaxarii fiscale si salariilor mari in sectorul public puse in aplicare de catre guvern anul trecut si recent in acest an, deficitul bugetar ar putea urca pana la aproape 3% din PIB in 2016, in paralel cu atingerea unui varf al deficitului structural de aproape 3%, economia locala fiind vazuta a creste foarte aproape de potentialul sau. Cum Romania este una dintre tarile cu cea mai slaba colectare a taxelor din Uniunea Europeana (32,8% din PIB), deficitul bugetar ar putea continua sa se umfla in 2017 si ulterior, in absenta unor remedii adecvate", arata analiza bancii, potrivit Agerpres.

De asemenea, in raport se precizeaza ca anul electoral ar putea complica lucrurile chiar mai mult, iar Guvernul de tehnocrati s-a confruntat deja cu presiuni pentru majorari salariale suplimentare de la diverse grupuri profesionale. Acestea se vor adauga la problemele si provocarile pe care mediul extern deja le prezinta.

Conform analizei bancii, nivelul datoriei publice ar urma sa ajunga in acest an la 40,6% din PIB si la 42,3% din PIB in 2017. Inflatia anuala ar urma sa creasca de la -1,3% in 2016 la 2,1% anul viitor.

Analistii bancii se asteapta la o intarire a politicii monetare anul viitor ca urmare a riscurilor fiscale si unei inflatii mai mari. Astfel, banca centrala ar putea incepe sa creasca dobanda cheie in primul trimestru din 2017 cu 25 de puncte de baza, la 2%, si sa pastreze neschimbate nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta.

In ceea ce priveste evolutia monedei nationale, analistii bancii se asteapta ca acesta sa fluctueze intre 4,4 si 4,6 lei pentru un euro in 2016.