"Reformele trebuie in mod clar sa fie accelerate in unele tari, iar cele care au inceput deja sa le puna in puna in practica trebuie sa nu piarda progresele realizate", a afirmat Draghi in conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara a BCE, la care dobanzile nu au fost modificate.

In privinta Frantei, Draghi a spus, raspunzand la o intrebare, ca are incredere ca autoritatile de la Paris vor lua toate masurile necesare in domeniul reformelor.

Guvernul francez a anuntat, miercuri, ca va rata anul viitor si in 2016 tinta de reducere a deficitului bugetar la 3% din produsul intern brut, dar a avertizat ca nu va lua masuri suplimentare de austeritate, in ciuda presiunilor Uniunii Europene.

Proiectul de buget pentru 2015 prevede un deficit bugetar de 4,3% din PIB, fata de 4,4% la finalul acestui an. Indicatorul ar urma sa ajunga in 2017 la nivelul de sub 3% stabilit de Uniunea Europeana.

In opinia sa, politica monetara relaxara adoptata de BCE contribuie la sustinerea activitatilor economice, dar favorizarea investitiilor, crearea de locuri de munca si cresterea economica necesita si alte tipuri de politica.

Este vorba despre reformele de pe piata muncii si din productie, in scopul imbunatatirii climatului economic pentru companii, a explicat Draghi.

In domeniul fiscal, tarile din zona euro trebuie sa respecte Pactul de Stabilitate si Crestere, a insistat Draghi, in conditiile in care guvernele trebuie sa trimita autoritatilor de la Bruxelles proiectele de buget pentru 2015.

Seful BCE a mai spus ca regulile actuale din zona euro permit suficienta flexibilitate pentru asumarea costurilor bugetare ale reformelor structurale, sustinand in acelasi timp cererea, fara cresterea datoriei publice.

In acelasi timp, statele care dispun de marje bugetare ar trebui sa le utilizeze, a adaugat Draghi, cu referire la Germania.

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipata de analistii economici.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%", se arata intr-un comunicat al institutiei europene.

BCE a redus, la inceputul lunii septembrie, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.

Tot in urma sedintei din septembrie, BCE a anuntat ca va lansa, in luna octombrie, doua noi programe pentru cumpararea de eurobonduri emise de statele din zona euro si de obligatiuni garantate cu active din sectorul privat, in incercarea de a impulsiona cresterea economica si a incuraja creditarea.