De o saptamana incoace, Stockholm a devenit o scena uriasa, pe care s-a repetat fiecare moment al ceremoniilor de sambata, pana in cel mai mic detaliu.

Suedezii stiu ca nobletea obliga, atunci cand te mandresti cu o monarhie veche de 1.000 de ani.

In timp ce pe strazi, localnicii si turistii urmaresc curiosi ultimele pregatiri, familia regala are o agenda extrem de incarcata.

Vineri, regele Carl Gustav si regina Silvia, i-au insotit pe Victoria si alesul inimii ei, Daniel Westling, la primaria din Stockholm. Le-au stat alaturi premierul si sotia acestuia, cand o sala intreaga le-a cantat insurateilor.

La nunta iau parte mai toate familiile regale ale Europei. Verii si vecinii norvegieni, de exemplu, au sosit la Stockholm pe mare, intocmai ca stramosii lor, vikingii. Doar ca, spre deosebire de acestia, n-au navalit pe tarm, gata de macel.

Printul mostenitor Haakon, si mai ales sotia lui, printesa Mette-Marit, au pasit cu atentie pe pasarela iahtului regal, proiectata pentru bocancii marinarilor, nu pentru condurii unei domnite.

In atmosfera generala, nimeni n-a bagat in seama norii care au intunecat la un moment dat cerul Stockholmului. Nici macar invitatii de sange regal n-au cracnit cand au urcat aleile parcului regal, la adapostul umbrelelor.

Spre seara, vremea s-a mai imbunat. La fix, pentru dineul oferit de premierul Jens Stoltenberg in onoarea cuplului princiar.