Incasarile de 452 milioane lei din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera emise de Ministerul Economiei si veniturile de 693,7 milioane lei din transa a doua a impozitului pentru constructiile speciale au dus executia bugetara de la un deficit de 0,24% din PIB in august, la un excedent reprezentand 0,06% din PIB la finele lunii septembrie, transmite Mediafax.

Guvernul are ca tinta pentru sfarsitul acestui an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB. 

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 155,4 miliarde lei, au fost cu 5,5% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent si reprezinta 23,5% din PIB. 

Datele Ministerului Finantelor arata ca au crescut incasarile din contributiile de asigurari sociale (+2,67 miliarde de lei), accize (+1,76 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+1,71 miliarde de lei), impozitul pe profit (1 miliard de lei) si TVA (+290 milioane de lei). 

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri la impozite si taxe pe proprietate (+4,7%), taxe pe utilizarea bunurilor (+ 3,3%) si venituri nefiscale (+1,3%). 

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor s-au redus cu 44%, dupa ce anul trecut au fost incasate taxe de licenta de 2 miliarde de lei pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio. 

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate inregistreaza in continuare un nivel scazut, reprezentand 0,8% din PIB, dar sunt cu 9,6% mai mari fata de perioada similara din 2013. 

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 155 miliarde lei, au scazut atat in termeni nominali, cu 0,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent, cat si in termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,3 puncte procentuale ca pondere in PIB. 

Cheltuielile de personal au crescut cu 3,7%, ca urmare a majorarii salariului minim brut la 850 lei de la 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie, precum si a platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatorești.  Fata de anul precedent, cheltuielile cu bunuri si servicii au scazut cu 1,5%. 

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 16,5 miliarde lei, respectiv de 2,5% din PIB, fata de 19,4 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent.  In perioada corespunzatoare a anului trecut au fost platite arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationalede circa 2 miliarde lei, precum si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane lei.