"Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe primele doua luni ale anului 2017 s-a incheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB, fata de 788,1 milioane lei, respectiv 0,10% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016", a anuntat, Ministerul Finantelor, potrivit News.ro.

Totodata, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 34,9 miliarde lei, reprezentand 4,3% din PIB, au fost cu 1,4% mai mici, in termeni nominali, fata de perioada similara a anului precedent.

Incasari mai mari din impozitul pe salarii si pe venit si din CAS

Potrivit Ministerului Finantelor, s-au inregistrat cresteri fata de anul trecut la incasarile din impozitul pe salarii si venit (+13,6%), contributiile sociale (+11,9%), impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale (+18,8%) si la venituri din capital (+76,8%).

Totodata, incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 90,9% fata de ianuarie-februarie 2016 cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, precizeaza Ministerul Finantelor.

In acelasi timp, incasarile din TVA au inregistrat o scadere fata de primele doua luni din 2016, cu 15,8%, pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2016, mai arata sursa citata. Incepand cu luna februarie 2017 se reflecta in incasari si efectele reducerii TVA de la 20% la 19%.

Incasarile din accize au fost cu 5,3% mai mici in primele doua luni din 2017 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, fiind influentate negativ de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice incepand cu 1 ianuarie 2017.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 34,5 miliarde lei, scad in termeni nominali cu 0,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent, diminuandu-se si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Ionut Dumitru, Consiliul Fiscal: Creste riscul de intrare in recesiune

Intr-un interviu pentru Mediafax.ro, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat ca Romania se apropie de un prag in care majorarea datoriei publice ne vulnerabilizeaza si creste riscul de recesiune. De aceea, este bine sa folosim aceasta perioada de boom economic pentru a tine sub control datoria publica.

“Nu se schimba foarte mult imaginea din prima luna. In februarie, desi veniturile au mers ceva mai bine, as spune ca pe primele doua luni avem o evolutie a veniturilor mult sub asteptari, mult sub proiectia bugetara. Avem o crestere de peste 14% pe venituri si pe primele doua luni performanta este mai mult decat dezamagitoare din punct de vedere al proiectiei bugetare. La nivel de venituri, partea de TVA si cea de accize sunt mult sub asteptari. La TVA scaderea este mai ampla decat ar trebui sa fie”, a declarat Ionut Dumitru.

Presedintele Consiliului Fiscal avertizeaza ca riscurile sunt destul de mari daca nu se vor face corectii si executia continua la fel ca in primele luni. Astfel, exista riscul sa avem un deficit mai mare de 3%.

 “Si un deficit de 3% ar fi unul foarte mare pentru Romania in momentul de fata, pentru ca suntem in plin boom economic si, sa faci deficite mari in plin boom economic este total contraindicat. Te vulnerabilizezi la urmatoarea faza mai putin favorabila a ciclului economic si avem deja aceasta experienta in perioada crizei, cand deficitul a explodat, iar datoria publica s-a triplat. Asa se va intampla si in viitor daca nu tinem sub control deficitul in perioada de boom economic”, a explicat Dumitru.

Presedintele Consiliului Fiscal a mai spus ca datoria publica este destul de mare pentru nivelul nostru de dezvoltare. “La 40%, asa cum arata si analizele BNR, probablilitatea de recesiune creste aproape de 50%. Adica ne apropiem de un prag in care cresterea datoriei publice ne vulnerabilizeaza foarte tare si ne creste riscul de recesiune masiv. De aceea, este bine sa folosim aceasta perioada de boom cel putin pentru a tine sub pe loc datoria publica, daca nu sa o diminuam, ceea ce inseamna deficite mici. Insa, si in proiectiile guvermentale, care sunt foarte optimiste, datoria publica continua sa creasca chiar si in boom economic”, a mai spus Dumitru.

Cheltuieli mai mari cu angajatii statului, pensionarii si asistatii social

Potrivit executiei bugetare la doua luni, cheltuielile de personal au crescut cu 13,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a lui 2016, respectiv aplicarea, incepand cu august 2016, a OUG 20/2016 privind salarizarea, precum si de cresterile salariale acordate in 2017, respectiv cresterea cu 15% a salariilor din sanatate si din educatie.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 5,1% fata de perioada similara a anului trecut, scaderi majore inregistrandu-se la institutiile finantate din venituri proprii si din subventii (9,4%), precum si in administratia locala (6,1%), precizeaza Ministerul Finantelor.

Dobanzile sunt cu 4,1% mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent, mentinandu-se la acelasi nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,2%.

Subventiile sunt in crestere cu 51,1% fata de aceeasi perioada a anului 2016, cresterea majora provenind de la subventiile pentru sprijinirea producatorilor agricoli.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 9,4%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, precum si de alte masuri ce au fost aprobate in timpul anului 2016, care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale cum sunt: cresterea numarului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocatiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG); majorarea indemnizatiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decat cele cu paturi, si majorarea numarului de persoane incadrate in diverse tipuri de handicap; majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si a stimulentului de insertie; pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, functionari publici parlamentari, auditori ai Curtii de Conturi.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 870,1 milioane lei, respectiv 0,11% din PIB, mai arata Ministerul Finantelor.

Grindeanu: Nu avem motive de ingrijorare privind depasirea deficitului

Premierul Sorin Grindeanu a dat asigurari, marti, intr-un interviu la Europa Fm, ca nu exista motive de ingrijorare privind depasirea deficitului bugetar, asa cum au fost lansate mai multe avertismente din partea Comisiei Europene, afirmand ca datele furnizate de catre Comisia Nationala de Prognoza arata ca productia industriala a crescut in primele doua luni cu 5,8%, comenzile noi in industrie cu 7,8%, iar exporturile cu 13,6%.

”Orice Guvern, ca vorbim de Guvernul Grindeanu sau de guvernele din trecut, lucreaza cu datele furnizate - asa e legal in Romania - de Comisia Nationala de Prognoza. E singura institutie abilitata care poate furniza aceste date macroeconomice. Pe baza acestor valori se construieste bugetul de stat si toate lucrurile care decurg de aici. Fiecare masura pe care noi am luat-o in aceasta perioada a fost foarte bine analizata de noi, a fost masurata, astfel incat impactul asupra economiei sa fie unul in marja”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, citat de News.ro.

El a tinut sa sublinieze ca nu exista motive de ingrijorare privind depasirea deficitului bugetar pentru ca masurile din programul de guvernare, unele aplicate deja, altele in curs de a fi implementate au fost foarte bine analizate.

Avem acest acord de care ne tinem, de 3%, pe care o sa-l respectam, dar in perioadele de crestere puternica economica a unor tari importante din Uniunea Europeana, nu exista acest acord. S-au depasit de foarte multe ori aceste tinte de deficit. Nu e cazul acum. (…) Toate lucrurile pe care noi le-am luat ca si masuri au fost foarte bine analizate. Ne tinem de acel deficit, dar ne tinem si de masurile pe care le aveam scrise in programul de guvernare - sunt analizate foarte bine. Nu avem, in acest moment, motive de ingrijorare”, a aratat seful Executivului.