"In primele cinci luni ale anului 2014 a avut loc o consolidare fiscala de 0,8% din PIB fata de primele cinci luni din 2013, respectiv o reducere a deficitului de 5 miliarde lei, ceea ce creaza premisele incadrarii in tinta de deficit pe ansamblul anului 2014", a anuntat Ministerul Finantelor.

Romania s-a angajat prin acordurile cu institutiile financiare internationale ca deficitul bugetar din acest an sa nu treaca de 2,2% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 84,1 miliarde de lei in primele cinci luni si reprezinta 12,7% din PIB. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, veniturile au fost mai mari cu 3,7% in termeni nominali.

Cresteri au fost inregistrate la incasarile din contributiile de asigurari sociale (+1.020,6 milioane lei), impozite si taxe pe proprietate (+901,2 milioane lei), accize (+814,9 milioane lei), impozitul pe profit (+604,2 milioane lei), TVA (+277 milioane lei).

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate, cu 5,3%, taxe pe utilizarea bunurilor - 4,6% si venituri nefiscale - 2,1%.

Sumele rambursate de UE in contul platilor efectuate s-au redus cu 16,0% fata de aceeasi data a anului precedent, cu mentiunea ca in bugetul general consolidat sunt inregistrati numai banii aferenti proiectelor ai caror beneficiari sunt institutiile publice.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 85,65 miliarde lei, au scazut in termeni nominali cu 2,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent, respectiv cu 1 punct procentual ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au urcat cu 2,3%, ca urmare a cresterii salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 800 lei la 850 lei si platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au urcat cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea inregistrandu-se la fondul national de asigurari sociale de sanatate datorita platii arieratelor catre furnizorii de medicamente.