"Este o decizie surpriza. Nu ma astept sa fie inceputul unei serii de reduceri agresive de dobanda. Si exista riscul unei intoarceri daca se agraveaza criza din zona euro", a spus analistul Capital Economics, Neil Shearing. 

Presiunea pentru o reducere a dobanzii era deosebit de puternica, Romania fiind afectata de una dintre cele mai accentuate inrautatiri a perspectivelor economice din regiune. Cu o crestere de numai 1,5% estimata pentru anul in curs, Romania s-ar putea indrepta catre o incetinire prelungita, daca nu chiar spre recesiune, potrivit Financial Times. 

Legaturile stranse cu Grecia creeaza vulnerabilitati economiei romanesti. Bancile elene au o prezenta importanta in Romania. Potrivit calculelor Capital Economics, bancile mama din Grecia au acordat imprumuturi de circa 5 miliarde de dolari subsidiarelor din Romania, iar in situatii extreme ar putea cere inapoierea acestora. 

Din fericire pentru BNR, scrie FT, Romania are si unele avantaje. In primul rand, tara are un acord preventiv cu FMI in valoare de 5 miliarde de euro, "munitie utila daca va fi atacata pe pietele valutare".

Comparativ cu alte monede cotate liber din regiune, leul "s-a tinut tare" in fata euro in acest an, pierzand circa 1,5%. In comparatie, zlotul polonez s-a depreciat cu 10%. 

Inflatia, o provocare de multi ani a Romaniei, a incetinit la 3,5% in septembrie.  Asta nu inseamna, insa, ca Romania este in siguranta. Intrucat doua treimi din piata creditului este dominata de moneda straina, tara s-ar putea confrunta cu aceleasi probleme ca Ungaria si Polonia.