Trezoreria a primit oferte de 281 milioane de euro, usor peste suma prevazuta pentru a fi imprumutata, de 250 de milioane de euro. 

Randamentul mediu a coborat la 2,19% pe an, de la 3,3% pe an in martie, cand MFP a vandut obligatiuni din aceasta emisiune in valoare de 200 de milioane de euro, la o cerere mai puternica decat cea inregistrata luni.  Anterior acestei licitatii, statul a obtinut cel mai scazut randment mediu in octombrie 2013, de 2,48% pe an, la redeschiderea unei emisiuni cu scadenta in februarie 2016. 

Din ianuarie, cand a fost lansata emisiunea de obligatiuni denominata in euro si cu scadenta de cinci ani, Trezoreria a imprumutat, folosind acest instrument, 928,7 milioane de euro. 

Ministerul Finantelor Publice a anuntat la sfarsitul lunii iulie un plan de imprumuturi pentru august de 3,245 miliarde de lei de pe piata interna prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni, la care se adauga obligatiuni denominate in euro in valoare de 250 de milioane de euro. 

Statul a imprumutat in august 600 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni si 250 de milioane de euro. La inceputul lunii august, Ministerul Finantelor a respins, pentru prima data din februarie, toate ofertele primite de la banci in cadrul unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 600 de milioane de lei, intrucat a considerat ca randamentele cerute de cumparatori au fost prea ridicate. 

Costurile la care statul se imprumuta prin vanzarea de obligatiuni s-au aflat pe o panta descendenta in ultima perioada, evolutie datorata interesului mai ridicat al investitorilor straini, ca urmare a informatiilor privind includerea datoriei Romaniei intr-un indice JP Morgan al statelor recomandate investitorilor. 

Banca Nationala a Romaniei a redus la inceputul lunii august dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, si a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele in valuta si la 12% pentru lei. 

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 26,338 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.