Trezoreria a primit oferte de 1,055 miliarde de lei, dar a atras doar suma de 500 de milioane de lei prevazuta in planul de imprumut pentru martie. 

Randamentul mediu pentru titlurile cu maturitate reziduala de 4 ani si 3 luni s-a situat la 2,35% pe an, iar cel maxim la 2,38%.

In piata secundara, randamentul determinat de ofertele investitorilor care incercau sa cumpere (bid) astfel de obligatiuni se situa vineri la 2,25%. 

"Piata locala de obligatiuni a inregistrat miscari nefavorabile vineri pe fondul datelor din SUA, iar randamentele au crescut, in medie, cu aproape 9 puncte de baza in timp ce scadentele mai lungi au inregistrat cele mai mari corectii. Spre exemplu, randamentul titlurilor la 10 ani a urcat cu 13 puncte de baza. Acest sentiment negativ ar trebui sa persiste, ceea ce ne face sa fim putin mai pesimisti privind licitatia de astazi", se arata intr-o nota publicata de economistii ING Bank Romania anterior licitatiei de obligatiuni a Ministerului Finantelor. 

Investitorii considera ca datele pune publicate vineri referitor la piata muncii din Statele Unite cresc probabilitatea ca Rezerva Federala a SUA sa treaca la cresterea dobanzilor, aflate aproape de zero incepand din decembrie 2008. Astfel, revenirea pietei muncii ar putea determina Fed sa renunte, in cursul sedintei din martie, la angajamentul de a avea rabdare in privinta cresterii dobanzilor, semnaland ca ar fi dispusa sa le majoreze din iunie. 

Anterior, Ministerul Finantelor a vandut obligatiuni cu maturitate similara la inceputul lunii februarie, cand a redeschis aceeasi emisiune, si a imprumutat 600 de milioane de lei la un randament mediu de 1,99%. Emisiunea a fost lansata in februarie anul trecut, cu o maturitate initiala de 5 ani si 4 luni.  Aceasta urmeaza sa fie redeschisa marti printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul acceptat luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 75 de milioane de lei. 

Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in martie prin vanzarea de titluri de stat 3,34 miliarde de lei, in scadere de la 4,73 miliarde de lei in februarie. In cadrul licitatiilor de referinta, statul vrea sa obtina 3,1 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare intentioneaza sa atraga 240 de milioane de lei. 

De la inceputul anului, Finantele au atras de pe piata interna 9,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat. 

Ministerul vrea sa atraga in acest an pana la 40 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maxim 3 miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale. 

Anul trecut, Finantele au imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.