Trezoreria a primit oferte de 2,66 miliarde de lei, de peste cinci ori mai mult decat valoarea obligatiunilor oferite, insa a atras doar suma prevazuta in prospectul de imprumut pentru ianuarie. 

Randamentul mediu pe an a coborat la 2,07%, de la 2,21% la mijlocul lunii decembrie, cand statul s-a imprumutat cel mai recent pe o perioada de trei ani, prin aceeasi emisiune de obligatiuni redeschisa joi. 

Emisiunea pe trei ani a fost lansata la sfarsit de octombrie, iar pana in prezent statul a atras prin acest instrument 2,23 miliarde de lei.

Ministerul va redeschide vineri emisiunea de obligatiuni printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat in urma celei de joi. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 75 de milioane de lei. 

Optimismul de pe pietele financiare dezvoltate a determinat joi investitorii straini sa caute mai agresiv plasamente in active cu randamente ridicate, dar si cu un grad de risc considerat a fi mai mare. 

Aceasta repozitionare a strainilor a adus un interes sporit pentru obligatiunile romanesti, precum si o scadere a cursului de schimb sub 4,49 lei/euro, dupa ce in primele trei sedinte din acest an paritatea a stat foarte aproape de 4,5 lei/euro. 

Pietele financiare externe sunt optimiste ca datele slabe privind inflatia din zona euro pun presiune suplimentara pe Banca Centrala Europeana pentru lansarea unui program de achizitie de obligatiuni guvernamentale, care sa sprijine marile economii europene. 

Rata inflatiei din zona euro a coborat in teritoriu negativ in decembrie pentru prima oara din septembrie 2009 pana in prezent, preturile de consum scazand cu 0,2%, mai puternic decat estimau analistii. Economistii consultati de Bloomberg au anticipat un declin de 0,1% al ratei inflatiei. 

In ianuarie, Finantele au imprumutat 1 miliard de lei, inclusiv prin licitatia de joi. Statul vrea sa imprumute luna aceasta prin certificate de trezorerie si obligatiuni aproape 3,5 miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei in cadrul licitatiilor de referinta si 285 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare. Ministerul a programat sa atraga 1,3 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si 1,9 miliarde de lei prin emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 3, 5, 10 si 15 ani. 

Finantele vor sa imprumute in 2015 pana la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale. 

Anul trecut, au imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La acestea se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.