"Propunerea vine atat in sprijinul potentialilor beneficiari ai Programului, cat si al celor care au incheiat antecontracte de vanzare-cumparare prin 'Prima Casa' si care, in lipsa alocarii resurselor necesare, sunt in pericol de a pierde avansurile platite, fiind in imposibilitate sa isi mai finanteze tranzactiile prin Program. Astfel, prin proiectul supus dezbaterii publice de modificare si completare a Anexei 1 la HG. 717/2009, a fost propusa suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garantii pentru Prima Casa", se arata intr-un comunicat al Finantelor.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, sustine ca suma suplimentara nu afecteaza tinta de deficit bugetar si a fost estimata in functie de volumul solicitarilor aflate in diverse stadii de aprobare si de pre-aprobare, care exced disponibilul de plafon existent.

"Pe langa aceasta suplimentare, avem in vedere si elaborarea in premiera a unei strategii pe termen mediu pentru programul Prima Casa, corelata cu Strategia locuirii elaborata de MDRAP si aflata in consultare publica. Strategia este menita sa asigure transparenta si predictibilitatea solicitata atat de beneficiarii programului, cat si dezvoltatorii de locuinte si institutiile de credit”, a explicat Anca Dragu.

In plus, pe langa suplimentarea plafonului total de garantare pentru acest an, prin noul proiect de act normativ, MFP propune trecerea plafonului de garantare neutilizat de catre romanii stabiliti in strainatate in plafonul general de garantare a creditelor in cadrul programului. In nota de fundamentare a actului normativ se precizeaza ca in ultima perioada nu au mai existat cereri de la cetatenii romani stabiliti in strainatate.

"Din plafonul de 25 de milioane de lei stabilit in anul 2014 pentru persoanele fizice cu cetatenie romana stabilite in strainatate au fost acordate pana in prezent un numar de 190 de garantii in valoare totala de 18,3 milioane de lei", se mentioneaza in documentul citat.

Totodata, proiectul propune asigurarea unor conditii obiective de alocare a plafoanelor anuale intre bancile comerciale aflate in Program si armonizarea nivelului plafoanelor cu capacitatea reala a acestor finantatori de acordare a creditelor. "Pentru asigurarea unor conditii obiective de alocare a plafoanelor anuale intre finantatorii participanti in program si pentru a armoniza nivelul plafoanelor cu capacitatea reala de acordare a finantatorilor, se propune introducerea unor reglementari care sa stabileasca posibilitatea alocarii plafonului de garantare in functie de volumele de credite garantate in cadrul programului acordate de catre finantatorii participanti la Program in perioada de referinta", se sustine in nota de fundamentare.

Potrivit MFP, de la inceputul anului si pana la data de 31 iulie 2016 au fost acordate 23.515 de garantii in valoare totala de 2,16 miliarde de lei. In total, de la lansarea programului in 2009 si pana la finalul lui iulie 2016, au fost acordate 195.905 de garantii in valoare totala de 16,7 de miliarde de lei. In acest moment, rata de neplata de catre beneficiarii programului “Prima Casa” este de 0,3%.