Astfel, potrivit listei contribuabililor mari cu obligatii restante catre bugetul de stat, European Food figureaza cu o suma de 400,8 milioane lei (unde 400,1 milioane lei reprezinta obligatii fiscale contestate), detinand prima pozitie in topul datornicilor.

Pe locul doi se afla Complexul Energetic Hunedoara, cu 174,7 milioane lei, iar pe trei Societatea Romana de Televiziune, cu 170,3 milioane lei.

Pozitia a patra este detinuta de firma Doly-Com cu obligatii fiscale de 101,7 milioane lei, din care suma 96,4 milioane lei este contestata. Public Games se afla pe locul al cincilea cu datorii de 89,4 milioane lei.

Potrivit ANAF, 186 de mari contribuabili, cu restante de peste 100.000 lei, inregistreaza obligatii fiscale totale de 2,60 miliarde de lei, din care 1,92 miliarde de lei obligatii de plata principale si 684 milioane de lei obligatii accesorii.

“2.486 de contribuabili mijlocii, cu restante mai mari de 50.000 lei, au obligatii fiscale restante in cuantum total de 3,80 miliarde de lei, din care obligatii de plata principale in suma de 2,85 miliarde de lei si obligatii fiscale accesorii in suma de 950 milioane de lei. Din total, suma de 316 milioane de lei reprezinta obligatii de plata contestate. Deoarece in saptamana 25-29.04.2016 a crescut foarte mult numarul contribuabililor care au decis sa isi stinga datoriile sau sa isi clarifice situatia fiscala, si pentru a asigura publicarea unor informatii cat mai corecte, in zilele imediat urmatoare va fi publicata lista debitorilor mici contribuabili, institutii publice, persoane fizice cu obligatii fiscale restante rezultate si din activitati economice independente sau profesii libere, cu restante mai mari de 10.000 lei si persoane fizice cu restante mai mari de 1.500 lei”, potrivit unui comunicat al ANAF.

ANAF a publicat, marti, primele liste cu 2.672 contribuabili mari si mijlocii care au restante fiscale, urmand ca in zilele urmatoare sa fie online si listele cu personele fizice si juridice cu datorii mai mari de 1.500 lei, respectiv, 10.000 lei.

Potrivit ANAF, primele liste pot fi accesate la adresa: data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat.

Sunt exceptate de la publicare obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, cele a caror executare este suspendata si cele care au termene de plata stabilite in planul de reorganizare judiciara.
In aplicarea initiativei europene Open Data, si pentru a facilita accesul publicului larg, lista este publicata pe date.gov.ro in format accesibil, reutilizabil si redistribuibil, fara restrictii de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (open data).

Utilizarea datelor deschise (open data) permite cetatenilor sa identifice, sa descarce si sa utilizeze seturi de date publice generate sau detinute de catre administratia publica. Fondat pe principiile transparentei, participarii si colaborarii, portalul urmareste modelele similare intreprinse in Statele Unite ale Americii si in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.