"Finantele publice sunt in mare masura sub control. Fitch anticipeaza ca deficitul bugetar va scadea usor in 2014-2015, prognoza insotita de anumite riscuri avand in vedere ca 2014 este an electoral, cu alegeri parlamentare in trimestrul al doilea si prezidentiale in trimestrul al patrulea", se arata in comunicat.

Ratingul pentru credite in moneda locala pe termen lung a fost reafirmat la "BBB", de asemenea cu perspectiva stabila, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Fitch. 

Plafonul de tara al calificativelor Romaniei a fost confirmat la "BBB+", iar ratingul de credit pe termen scurt a fost mentinut la "F3". 

"Neintelegerile dintre partenerii de coalitie au condus, in februarie, la ruperea USL, iar tensiunile dintre presedinte si premier au crescut recent, dupa o perioada relativ calma. Fitch se asteapta la instalarea unui nou guvern in curand, dar nu poate exclude ca socurile interne si externe sa afecteze rezistenta manifestata pana acum de piata romaneasca fata de volatilitatea generata de reducerea programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a Statelor Unite", se spune in comunicat. 

Agentia de rating anticipeaza ca datoria guvernamentala va creste la 40% din PIB in 2014-2015, deoarece guvernul va profita de conditiile favorabile de finantare pentru a plasa obligatiuni pe piata. Dincolo de anul 2015, Fitch estimeaza ca datoria de stat va scadea treptat.

Ratingul ar fi influentat pozitiv de accelerarea cresterii economice si imbunatatirea increderii ca Romania reduce diferenta de venit fata de celelalte state UE, evolutii care ar putea fi sustinute, spre exemplu, de reforme structurale in zona companiilor de stat, a sistemului de sanatate publica si a administratiei publice, se spune in comunicat. 

Totodata, o reducere mai accelerata a gradului de indatorare externa ar influenta pozitiv ratingul Romaniei, noteaza agentia. 

Pe de alta parte, ratingul ar fi influentat negativ de "o relaxare fiscala semnificativa care ar pune in pericol stabilitatea finantelor publice". 

De asemenea, "incetinirea sustinuta a implementarii reformelor structurale cheie, cauzata spre exemplu de instabilitatea politica", ar afecta calificativul de credit al Romaniei.  In plus, ratingul Romaniei este vulnerabil la aparitia unor socuri macroeconomice sau geopolitice externe.