Reconfirmarea rating-ului Romaniei se datoreaza, in primul rand, asteptarilor pozitive privind perspectivele de crestere economica in urmatorii doi ani, dar si pozitiei fiscale mai bune comparativ cu statele cu rating similar.

Astfel, Fitch estimeaza o crestere economica de 2,7% in 2015 si de 2,8% in 2016 si considera ca, desi Romania va continua eforturile pentru atingerea obiectivului pe termen mediu privind deficitul bugetar structural de 1% din PIB, acesta se va situa la aproximativ 1,5% din PIB.

In acelasi timp, agentia apreciaza ca in anul 2015 nivelul datoriei publice va atinge 39% din PIB, atat deficitul bugetar, cat si datoria publica situandu-se sub media statelor cu rating BBB.

Continuarea procesului de consolidare fiscala si crestere economica, convergenta progresiva catre un nivel al veniturilor inregistrat in statele cu rating mai bun decat al tarii noastre, precum si reducerea rapida si sustinuta a ponderii datoriei externe in perioada urmatoare ar putea conduce la acþiuni de imbunatatire a rating-ului acordat Romaniei de catre Fitch.