"Romania trebuie sa ia masuri pentru a-si asigura cresterea economica pentru cateva decenii, in loc sa priveasca doar de la un an la altul. Eu as prefera sa vad Romania crescand cu 3,5% pe an timp de zece ani, decat sa o vad crescand cu 4,5% timp de cinci ani si apoi sa vedem o criza economica. Acesta este pericolul cu care tara se confrunta acum", a declarat marti Franks, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, economia Romaniei poate sa creasca si cu 4% anual, insa, pentru ca aceasta crestere sa fie sustenabila, autoritatile trebuie sa stimuleze investitiile, sa creasca rata de absorbtie a fondurilor europene si sa rezolve problemele din companiile de stat, prin privatizare sau prin alte modalitati de a atrage capital privat la acestea.

In plus, Franks a atras atentia ca Romania este pe punctul de a repeta greselile facute in trecut.

"Cresterea economica in Romania nu este acum atat de mare cat a fost in perioada pre-criza. Dar nu ne dorim sa fie la fel de mare, pentru ca atunci s-a dovedit a fi nesustenabila. Intrebarea cu care ne confruntam acum este daca unii din pasii care au fost facuti in domeniul taxelor si salariilor in ultimul an conduc la mentinerea stabilitatii sau vin in contradictie cu aceasta. Cred cu adevarat ca trebuie sa fim atenti sa nu repetam aceleasi greseli in Romania facute in trecut", a mai spus reprezentantul FMI.

El s-a referit, in acest context, la masuri de stimulare a cresterii economice, cand aceasta este deja puternica, in locul constituirii de rezerve pentru perioadele mai dificile.