Totodata, Bancii Nationale a Romaniei (BNR) i se recomanda sa ingusteze coridorul dobanzilor la facilitatile de credit si de depozit din jurul dobanzii de politica monetara, un prim pas inainte de majorarea ratei dobanzii.

Boardul directorilor FMI a aprobat o evaluare ex post a acordului cu Romania incheiat in septembrie 2013 si nefinalizat, considerand ca lectiile acordului pot fi folosite pentru modelarea viitoarelor programe ale institutiei.

Acordul din septembrie 2013, unul de precautie incheiat pe doi ani intre guvernul Ponta si FMI, nu a fost finalizat in conditiile agreate, dupa ce executivul de la Bucuresti a decis sa majoreze cheltuielile publice, sa reduca taxele, cu riscul cresterii deficitului bugetar, masuri criticate la acea data de reprezentantii FMI.

"Directorii considera ca evaluarea ex post privind Romania a oferit unele lectii potential utile pentru crearea viitoarelor programe ale Fondului, inclusiv necesitatea de a acorda mai multa atentie constrangerilor legate de economia politica si de capacitate, prioritizarii si pasilor reformelor si situatiilor financiare ale sectorului privat si rolului acestora in finantarea economiei", arata raportul publicat joi de FMI, citat de News.ro.

Conducerea FMI a facut cateva constatari asupra motivelor pentru care acordul nu a fost finalizat.

"(Directorii) au notat ca, desi obiectivele politicilor din cadrul programului au fost potrivite in mare masura, iar unele progrese au fost realizate, pasii inapoi in reformele structurale cheie si ingrijorarile legate de calitatea masurilor fiscale au impiedicat finalizarea programului", noteaza raportul.

Conducerea FMI incurajeaza guvernul sa reorienteze politicile economice dinspre sustinerea consumului catre stimularea investitiilor.

"Directorii au notat ca deteriorarea recenta a politicilor fiscale si reducerea ritmului reformelor structurale ar putea ameninta castigurile anterioare. Pentru a compensa aceste neajunsuri, directorii au subliniat necesitatea reorientarii politicilor de la stimularea consumului catre sustinerea investitiilor, pentru a proteja rezervele si pentru a creste in mod sustenabil nivelul de trai al populatiei", arata raportul.

Directorii FMI considera ca este nevoie si de masuri pentru reducerea deficitului bugetar, in conditiile in care estimeaza ca, fara aceste masuri, deficitul bugetar va atinge 3,7% din PIB in acest an.

"Directorii au subliniat ca masuri suplimentare vor fi necesare pentru a mentine deficitul bugetar sub tinta autoritatilor, de 3% din PIB in 2017. Directorii aunotat ca legea unitara a salarizarii si viitoare scaderi de taxe reprezinta riscuri la adresa echilibrului bugetar. Ei au cerut fixarea unei tinte de deficit pe termen mediu de 1,5% din PIB pentru a proteja rezervele si pentru a reduce gradual datoria publica", se mentioneaza in document.

Conducerea FMI solicita din nou reluarea reformelor structurale in Romania, mai ales reforma companiilor de stat si numirea de manageri profesionisti.

In ceea ce priveste politica monetara, conducerea FMI recomanda BNR sa ingusteze coridorul dobanzillor facilitatilor de credit si de depozit.

"Directorii au incurajat banca centrala sa ramana vigilenta in privinta presiunilor inflationiste in crestere si sa ia in considerare inasprirea conditiilor monetare. Ei au recomandat sustinerea unor dobanzi mai mari in piata prin ingustarea coridorului dobanzilor si prin sterilizarea excesului de lichiditate. Acest lucra va crea conditiile unei cresteri ulterioare a dobanzii de politica monetara", arata documentul FMI.

Banca centrala imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati la dobanda-cheie de 1,75% pe an, prin licitatii repo, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este de +/-1,5%.

Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,25% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3,25% pe an.

In aprilie, FMI a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, prognoza fiind mentionata si in raportul de evaluare publicat joi. Guvernul mizeaza pe o rata de crestere a economiei de 5,2% in acest an.