O banca din Romania vrea sa le propuna clientilor conversia creditelor din franci in lei, cu un discount de 30%.

Este vorba de Volksbank, a confirmat Nicolae Cinteza, directorul de supraveghere a Bancii Nationale. De altfel, BNR a primit deja o informare in acest sens din partea bancii. Clientii care vor accepta propunerea isi vor putea converti imprumuturile din franci in lei, dar nu la cursul zilei, ci la unul mult mai mic. Astazi Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs de 3 lei si 68 de bani pentru un franc elvetian. Conversia ar urma sa fie facuta la putin peste 2 lei.

De pilda, pentru 100.000 de franci elvetieni, la cursul de astazi, aveti de dat inapoi peste 360.000 de lei. La o dobanda de 6%, rata lunara este de 2150 de lei. Dupa conversia efectuata de banca, rata lunara ajunge la 1500 de lei, iar soldul scade cu 30%.

CREDIT DE 100.000 CHF
CURSUL ACTUAL - 1CHF = 3,6 RON
SOLDUL - 360.000 lei
RATA LUNARA - 2.150 lei
CURSUL PROPUS 1CHF = 2,5 RON
SOLDUL - 250.000 lei
RATA LUNARA - 1.500 lei

Potrivit avocatilor, cel mai probabil si alte banci vor urma exemplul conversiei creditelor din franci in lei cu aplicarea unui discount. De ce? Banca respectiva, care ofera prima acest discount, poate sa-i atraga in portofoliu ei, prin refinantari, pe imprumutatii in franci elvetieni ai altor banci.

Adrian Cuculis, avocat: "Clientii vor castiga o rata mai mica. Nu cred ca bancile vor restitui din urma ceea ce a fost incasat peste acel curs de la momentul semnarii."

In plus, avocatii sustin ca banca nu va iesi in pierdere, in conditiile in care in 2007 creditele au fost date la un curs de 2 lei pentru 1 franc, iar conversia s-ar face la 2,5 lei pentru un franc. Cu alte cuvinte, castiga 50 de bani pentru fiecare franc imprumutat.

La solicitarea Stirilor PRO TV, reprezentantii Volksbank nu au confirmat, dar nici nu au infirmat decizia de conversie cu discount.