In acelasi timp, cresterea numarului de carduri se datoreaza si celor peste 1,7 milioane de varstnici, care si-au facut cont pentru pensie.

Asa se face ca o data pe luna, ca sa-si scoata banii de la bancomatul din cel mai apropiat oras, pensionarii din sate pornesc in cea mai mare migratie rurala periodica din Romania.    

Dupa 33 de ani de munca, si alti trei de cand a iesit la pensie, Cornelia Dodut pleaca din satul Comsesti la Turda, in fiecare zi de 14, luna de luna.

Nu poate folosi cardul nici la magazinul si nici la primaria din sat, pentru cumparaturi sau ca sa-si plateasca impozitele, de exemplu.

In statisticile Casei de Pensii sunt peste 1,7 milioane romani care isi primesc pensia pe card. Conturile lor sunt deschise la 21 de banci, iar majoritatea nu percep niciun fel de comision pensionarilor pentru extragere sau interogarea soldului, sustin autoritatile.

Pentru restul de peste 8 milioane de carduri active, anul trecut a crescut de 4 ori frecventa platilor facute cu un card, online si la cumparaturi.

In special tinerii renunta sa mai scoata bani de la bancomat. 350 de mii dintre ei au invatat ca asta le poate aduce economii la buget, dupa ce au mers la cursuri de educatie finaciara.  

"Romania este lider in educatie finaciata, mai ales la nivelul angajamentelor luate de bancile de aici in privinta educarii tinerilor, mai ales in zona educatiei digitale", spune Fiona Wilkinson, director VISA Europe.

In total, romanii au cheltuit si scos de pe carduri 21 de miliarde de euro anul trecut. A saptea parte din PIB-ul tarii, sau cat tot imprumutul pe care tara l-a luat de la FMI in 2011. Pentru cumparaturi in cele 100 de mii de magazine clasice sau online dotate cu POS, suma medie pe tranzactie a fost de 130 de lei. Un milion de euro s-au dus la shopping in luna decembrie, prin plati contact-less - adica fara ca vanzatorul sa mai atinga cardul.