Biroul federal de statistica a precizat ca datele nu includ corectiile legate de anumite venituri si cheltuieli, necesare pentru a tine cont de criteriile de la Maastricht si care vor fi aplicate numai datelor anuale. 

Excedentul din primul semestru nu inseamna in mod obligatoriu ca pe ansamblul anului datele privind finantele publice vor fi pozitive. Estimarile din iulie ale guvernului german arata ca deficitul public va fi pe ansamblul anului de circa 0,5% din PIB.

Alexander Koch, analist la UniCredit, considera insa ca previziunea este prudenta, fiind posibil un usor surplus bugetar. 

Execedentul bugetar din primul semestru a fost posibil datorita unui excedent mare, de 11,3 miliarde de euro, al sistemului de protectie sociala care, datorita situatiei bune de pe piata muncii si a cresterii veniturilor fiscale, a compensat deficitul de 3,3 miliarde de euro inregistrat de guvernul federal, landuri si autoritati locale. 

Biroul de statistica a confirmat totodata incetinirea cresterii economice in trimestrul al doilea la 0,3% fata de primele trei luni, cand avansul a fost de 0,5%, informeaza Mediafax.