Proton Bank este prima banca nationalizata prin Fondul de Stabilitate Financiara, facilitate infiintata de autoritatile elene si institutiile finanicare internationale pentru bancile care trebuie sa se recapitalizeze dar nu pot obtine fonduri de pe piata.

Un purtator de cuvant al guvernului de la Atena a declarat ca statul nu are planuri de a nationaliza si alte institutii de credit, Proton fiind un caz special.

Decizia este motivata de problemele individuale ale Proton si nu de criza severa a datoriilor care afecteaza Grecia, afirma analistii.

Activele solide ale Proton au fost incluse de banca centrala intr-o noua institutie de credit. Autoritatile au retras licenta de functionare pentru vechea banca, iar activele ramase vor fi lichidate pentru a acoperi datorii catre terti.

La sfarsitul primului trimestru, Proton avea o valoare de piata de 11 milioane de euro, la active de 3,8 miliarde de euro. Institutia de credit opereaza o retea de 31 de sucursale.

"Noua banca, eliberata de deficientele celei vechi, este sigura finanicar si va continua operatiunile normale", potrivit bancii centrale.

Problemele Proton au iesit la iveala in aceasta vara, dupa ce a anuntat ca este investigata de banca centrala pentru incalcari ale reglementarilor privind spalarea de bani in cazul unor tranzactii ale principalului actionar.

Cel mai mare actionar al Proton, omul de afaceri Lavrentis Lavrentiadis, si-a redus in martie participatia de la 20% la 15%.

Citeste si:

Studiu BCG: Microsoft revine in forta pe piata tabletelor. Sistemul de operare Windows, mai dorit decat iOS sau Android

Dexia a acceptat nationalizarea diviziei bancare din Belgia. Cat costa o banca