"In caz de momente emotionale, mai mult sau mai putin justificate, bancile pot asigura lichiditatea, se aprovizioneaza de la BNR si singurii care pierd sunt deponentii: timp, dobanda si comisioanele de retragere", a explicat Isarescu. 

Guvernatorul BNR a dat din nou asigurari ca bancile din Romania cu capital grecesc sunt sigure, bine capitalizate si supuse reglementarilor BNR, nu deciziilor de la Atena, dar, in caz de panica, Banca Nationala este pregatita sa intervina cu toate instrumentele pe care le are la indemana. 

"Toate cele patru banci din Romania cu capital grecesc sunt persoane juridice romane, toate se supun doar legislatiei din Romania si sunt supravegheate direct de BNR. In consecinta, eventualele masuri ale autoritatilor elene de restrictie a miscarilor de capital nu se aplica bancilor din Romani si nici masurile de limitare de retragere de numerar. (...) Daca, din anumite motive, emotia este predominanta si nu intelepciunea si ratiunea, putem actiona si cu instrumentele de calmare. Ne utilizam absolut toate instrumentele de care dispunem", a precizat guvernatorul, citat de Agerpres.

Seful BNR a prezentat si o radiografie a bancilor romanesti cu capital grecesc, punand accent pe faptul ca acestea nu sunt dependente de bancile-mama din Grecia, iar liniile de finantare de la acestea reprezinta 27,5% din totalul pasivului, 81% din aceste linii avand scadenta mai mare de un an. 

"Liniile de finantare de la bancile-mama din Grecia reprezinta circa 27,5% din totalul pasivului, iar majoritatea semnificativa a liniilor de finantare, de 81%, au scadenta mai mare de un an. In cazul nereinnoirii la scadenta care expira in cursul anului curent, bancile din Romania au resurse suplimentare de a obtine lichiditati. Activele din portofoliile acestor banci care sunt eligibile pentru finantare la BNR reprezinta aproape dublu fata de nevoile de lichiditate in ipoteza nereinnoirii in totalitate a liniilor de finantare de la bancile-mama in cursul acestui an", a afirmat Isarescu. 

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a sustinut ca actionarii bancilor nu isi pot retrage banii "peste noapte", pe de o parte pentru ca exista un acord foarte clar incheiat de acestia cu Directia de Supraveghere din BNR, dar si pentru ca si-ar putea pierde dreptul de vot in cadrul bancii locale. 

Dependenta redusa de actionari a bancilor din Romania cu capital grecesc este vizibila si in ajustarea raportului credite-depozite, care s-a redus la 92%, desi ramane peste valoarea medie la nivelul sistemului bancar. 

Mai mult, guvernatorul a punctat faptul ca bancile din Romania cu capital grecesc au o situatie prudentiala adecvata care le-ar permite gestionarea unor evolutii nefavorabile. Rata de solvabilitate este de 16,7%, in crestere de la 16,3% in decembrie 2014 si peste pragul reglementat, de 8%, iar calitatea fondurilor proprii este buna. Totodata, acestea dispun de active lichide la un nivel adecvat. 

"Toate cele patru banci au fie numerar in casa sau in rezerve minime obligatorii, fie titluri de stat si alte active care pot fi transformate rapid in numerar sau pe baza lor sa aiba acces la finantare rapida de la BNR", a mentionat Isarescu. 

Potrivit datelor BNR din aprilie, bancile cu capital majoritar grecesc au un rol moderat in sectorul bancar romanesc. In functie de active, bancile cu capital majoritar austriac detin 36% din totalul sistemului, cele cu capital francez - 14%, cu capital majoritar grecesc - 12%, iar cele cu capital majoritar romanesc - 10%.

Dupa numarul de banci, institutiile de credit cu capital elen se afla la egalitate cu cele cu capital olandez (4), iar pe primele locuri se situeaza bancile cu capital majoritar austriac (7) si cele cu capital romanesc (6).

In plus, in primele primele cinci banci din sistem nu este nicio banca cu capital grecesc.