"Intrebati istoria, pentru ca am mai trecut prin perioade electorale si dupa alegeri s-au luat anumite masuri. Noi, ca banca centrala, evitam sa facem comentarii. (In privinta majorarilor salariale -n.r.) sa le vedem promulgate. (...) Sa va uitati in istorie, sa vedeti variante de a solutiona (astfel de probleme -n.r.)", a declarat joi Isarescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, impactul acestor masuri va putea fi detaliat numai dupa ce va exista configuratia bugetara pe 2017, pentru a vedea cum se vor inscrie in constructia bugetara.

"Bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu. Dar noi, economistii, discutam pe baza de cifre, pe care in acest moment nu le avem", a mai spus Isarescu.

Referitor la masurile cuprinse in Codul Fiscal, programate sa intre in vigoare la inceputul anului viitor, respectiv reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe constructiile speciale si a supraaccizei la carburanti, guvernatorul BNR a spus ca o eventuala amanare a lor ar avea la baza decizii politice, pe care BNR nu are cum sa le anticipeze.

In urma cu doua zile, premierul Dacian Ciolos a declarat ca o abordare populista si electorala a politicii salariale risca sa puna in pericol adoptarea de catre viitorul Guvern si Parlament a unei legi a salarizarii unitare.

"Practic, o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza in spate si fara o dezbatere publica pe acest subiect, risca din nou, asa cum s-a mai intamplat, sa puna in pericol pentru Guvernul si Parlamentul care vin, oricare ar fi, sa adopte si sa aplice o politica a salarizarii unitare, care sa puna pe baze sanatoase intreg sistemul de salarizare", a spus Ciolos, referitor la legea de modificare a OUG 20 de catre Parlament prin care s-au votat majorari salariale in Educatie si Sanatate.