El a precizat ca proiectul de lege a fost amanat la propunerea sa si ca doar dupa discutiile cu mediul de afaceri va fi aprobat de Guvern si transmis Parlamentului, care il va adopta pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare. 

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, ca acest proiect de lege va fi transmis Parlamentului, care este cel care va dezbate toate implicatiile masurilor si "eventual" va modifica nivelul de plafonare. 

Ponta a sustinut ca Legislativul poate analiza cel mai bine toate implicatiile legii, inclusiv prin consultarea sistemului bancar. 

Ministerul Finantelor, condus de Daniel Chitoiu, a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta, prezentat de Mediafax in 24 ianuarie, care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei.  Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand. 

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme. 

In acelasi proiect sunt limitate si comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit. 

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acordurile banca-comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.