Sanatatea va primi 489 milioane lei pentru cheltuielile aferente programelor nationale si sistemului de interventii de urgenta, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate - 166 milioane lei, Apararea - 400 milioane lei, Economia - 300 milioane lei din care 100 milioane lei pentru schema de ajutor de minimis pentru intreprinderi mici si mijlocii si 200 milioane lei pentru investitii de retehnologizare, Educatia - 150 milioane lei pentru plata drepturilor salariale castigate prin hotarari judecatoresti, Transporturile - 356 milioane lei in special pentru restantele si subventiile CFR, Afacerile Interne si Autoritatea Electorala Permanenta - 192 milioane lei, Munca - 42 milioane lei, Cultura - 10 milioane lei.

Alte 600 milioane lei vor fi alocate pentru plata arieratelor autoritatilor locale catre furnizori, care la randul lor au datorii catre bugetul de stat, in cadrul unei operatiuni de compensare.

De la Ministerul Finantelor vor fi taiate 750 milioane lei de la capitolul privind actiuni generale, iar de la Ministerul Mediului vor fi taiate 25 milioane lei.

Veniturile estimate la bugetul general consolidat vor creste cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite in crestere cu 1,34 miliarde lei, tinta de deficit bugetar urmand insa sa fie mentinuta la 2,2% din PIB.

Consiliul Fiscal apreciaza ca rectificarea bugetara confirma o scadere a veniturilor, daca se exclude impactul unor swap-uri, dar nici noile proiectii nu arata clar cum se vor acoperi gaurile de incasari din primul semestru si nici viitoarele minusuri din CAS, ceea ce va impacta pe viitoarele bugete.

Revizuirile negative ale estimarilor de venituri bugetare pe anumite agregate si majorarile compensatoare de venituri cu caracter temporar vor crea presiuni suplimentare la nivelul constructiei bugetare din anii urmatori in vederea incadrarii in tintele de deficit, este de parere Consiliul.

A doua rectificare va fi efectuata spre sfarsitul lunii septembrie.