"Redistribuirea fondurilor catre ministere se va baza atat pe necesitatile de cheltuieli, dar si pe executia din primul semestru a investitiilor. Banii alocati in prima faza unor proiecte in prezent mult intarziate pot fi redirectionati catre alte proiecte cu sanse mai mari de realizare, iar ministerele care nu au putut efectua investitii vor pierde banii", au aratat sursele citate.

Potrivit acestora, Guvernul doreste ca prin rectificarea bugerara sa concentreze alocatiile asupra proiectelor finantate din fonduri UE, dar operatiunea va depinde de concluzia discutiilor cu FMI.

La incheierea acordului stand-by de tip preventiv, Guvernul a primit acordul Fondului Monetar International (FMI) de a aloca in primul semestru, in anvelopa bugetara, resurse mai mari pentru investitii in proiecte UE si de a suplimenta aceste fonduri de la jumatatea anului daca absorbtia fondurilor europene este imbunatatita.

Rambursarile platite Romaniei de catre Comisia Europeana pentru proiectele finantate din fonduri comunitare insumeaza insa, la 24 iunie 2011, doar 650 milioane de euro, respectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor prezentate de seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Catalin Vatafu, consilier de stat al premierului Boc.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se va afla la Bucuresti in perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.

Jeffrey Franks ne scoate din nou la tabla. O misiune comuna FMI-BM-CE vine la Bucuresti in perioada 20 iulie-1 august

Franks, FMI: Sunt semne ca economia si-a incetinit cresterea. Criza elena afecteaza si Romania VIDEO