Totul a pornit de la un proces intentat bancii de doi maghiari care au obtinut un credit in 2008. In contract se prevedea ca rambursarea creditului se va face la cursul de vanzare a valutei valabil cu o zi inainte de data de plata a ratei. Imprumutatii au cerut sa plateasca ratele la cursul la care au luat creditul, adica mult mai mic.

Pornind de la acest caz, avocatul general Nils Wahl spune ca utilizarea a doua cursuri diferite, unul mai mic la acordare si altul mai mare, la plata ratelor poate fi o clauza abuziva.

Avocatul general a anuntat insa ca "este totusi de competenta instantei nationale sa determine daca oamenii au fost in masura sa inteleaga ca s-au expus la o cheltuiala suplimentara din cauza diferentei dintre cele doua cursuri de schimb".

In 2006-2007, cand creditele in franci elvetieni erau la mare cautare, o astfel de bancnota de 100 de franci valora 200 de lei. Acum insa cotatia a ajuns la peste 370 lei. Asta inseamna ca, in acest moment, ratele au crescut cu peste 85% in ultimii sapte ani.

"Si in Romania exista multe procese pe rol in legatura cu denominarea, de-a lungul contractului a francilor elvetieni. Ar fi destul de grav pentru banci, in defavoarea lor total", explica Marius Coltuc, avocat.

Opiniile avocatului general al Curtii Europene de Justitie nu sunt obligatorii, dar sunt respecate in 9 din 10 deciizii finale ale judecatorilor.

Daca judecatorii Curtii Europene de Justitie vor decide ca plata ratelor la un curs diferit de cel folosit la acordarea creditului este o clauza abuziva, toti cei cu imprumuturi in franci elvetieni ar putea castiga si ei in instanta plata la cursul initial. La o rata de 1.000 de franci, reducerea va fi de 1.200 lei/pe luna. Peste 50.000 de romani s-au imprumutat in aceasta moneda, iar cele mai multe credite sunt cu ipoteca.