Intrebat in legatura cu declaratii din randul parlamentarilor PDL care ar conditiona votarea bugetului de "anumite alocari", Basescu a spus ca nu a auzit asa ceva.

"Si daca va fi cazul, vom discuta", a completat presedintele, mentionand ca prefera sa nu ia in considerare atitudini individuale, ci de partid.

"Stiau foarte bine ca trebuie sa trecem legea pensiilor, trebuie sa trecem legea salarizarii, trebuie sa trecem legea bugetului. Daca nu vor trece aceste legi, Romania iese din acordul cu Fondul Monetar. Si atunci ne vom intreba cum platim pensiile, cum platim salariile", a spus Basescu, citat de Mediafax.

El a spus ca este nevoie de responsabilitatea tuturor politicienilor.

"Nici domnul Antonescu si domnul Ponta nu pot spune ‘Eu nu am nicio responsabilitate fata de tara, noi ne ducem, ne pupam cu mogulii pe frunte, ne lasa sa aparem la televizor si noi tipam, spunem ca au jandarmii armanent, spunem orice’", sustine Basescu.

Legat de legea salarizarii, presedintele a precizat ca “Guvernul nu va avea ce sa faca” si va trebui sa-si assume raspunderea pe actul normativ.

Pe de alta parte, tot in legatura cu relatia cu FMI, el a mentionat ca isi doreste reducerea CAS si flexibilizarea Codului Muncii, pentru a diminua munca la negru.

Presedintele s-a referit si la problema banilor pentru investitii, in relatia cu FMI.

"Dincolo de problema Ordonantei 50, au mai fost doua blocaje, doua dificultati in negocieri. Cred ca e pentru prima oara cand Romnania obtine acordul tuturor institutiilor finantatoare ca banii de investitii sa-i puna in trimestrul 1 si nu in trimestrul 4, ca pana acum. Deci prioritate la investitii. A fost una din marile batalii. Pana acum banii de investitii se puneau in trimestrul 4, nu mai era timp sa se organizeze licitatii si sa cheltuiasca banii, exact banii de investitii se luau inapoi si se ramanea in deficit", a declarat Traian Basescu.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara, ieri, ca Fondul, Comisia Europeana si Banca Mondiala au ajuns la un acord cu autoritatile de la Bucuresti in ceea ce priveste acordarea urmatoarei transe din imprumut, cel mai probabil la jumatatea lunii ianuarie, insa Romania mai are multe de facut pentru asta.

Printre conditiile impuse de Fond se numara adoptarea legilor salarizarii si a pensiilor, precum si cea a bugetului de stat, in decembrie, plata arieratelor, dar si rezolvarea situatiei companiilor de stat cu pierderi – fie sa se privatizeze, fie sa se inchida.