"Daca este vorba de campul nostru de manevra, am zis ca mai este inca ceva, cu definitie restransa a politicii monetara, adica doar rata dobanzii. Daca introducem si rezervele minime obligatorii, mai este camp bunicel", a afirmat seful bancii centrale.

Guvernatorul BNR a aratat ca asteapta de la banci continuarea reducerii dobanzilor la creditele in lei, mai ales pentru companiile performante.

"Deciziile trebuie sa fie bine cumpanite (...) Prefer o intarziere din partea lor decat sa coboare dobanzile si apoi sa revina sau sa ia decizii ulterioare de crestere. Pe orice canal de transmitere a politicii monetare, accept o anumita intarziere", a adaugat Isarescu.

El a aratat ca mesajul BNR nu e neaparat legat de a crea o tendinta impusa, fiind mai degraba in interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobanzile la credite, pentru ca indicatorii lor depind de soldul creditarii.

"Deci este in interesul lor, asta ca sa dispara orice comentarii ca le dam indicatii. Cunoastem foarte bine datele sistemului bancar romaneasc si dea aceea am spus ca este in interesul bancilor sa coboare cat mai repede si pana la nivelul la care cerera de credite se va revigora. Eu, personal, cred foarte mult ca cererea scazuta a fost determinata si de costul ridicat", a continuat seful bancii centrale.

El a criticat bancile cu nivel mare de credite neperformante ca trateaza similar atat clientii buni, cat si clientii rau-platnici.

Consiliul de Administratie al BNR a decis marti sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,25% la 4% pe an, minimul istoric,in linie cu asteptarile analistilor,si a pastrat nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele in lei si 20% pentru cele in euro.

"In sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4% pe an de la 4,25% pe an incepand cu data de 6 noiembrie 2013, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.

Banca centrala a taiat in acest an rata dobanzii de politica monetara in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima taiere din acest an a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca doua ajustari, in august (la 4,5% pe an) si in octombrie (la 4,25% pe an).

Analistii, citati de Mediafax, au anticipat decizia BNR de marti si prevad de asemenea posibilitatea reducerii dobanzii cheie la 3,75% anul viitor. In ceea ce priveste rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei, acestia estimeaza ca anul viitor ar putea fi diminuate de la 15% la 12%, iar pentru cele in valuta s-ar mentine la 20%.

Comunicatul detaliat va fi fi prezentat intr-un briefing de presa la BNR, la ora 15:00. Totodata, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat joi intr-o conferinta de presa.