Din pacate, nu numai ca este posibil, dar chiar asa se intampla! In plina criza, bancile inventeaza tot felul de comisoane, care pot ajunge si la 15 lei pentru fiecare tranzactie. Si culmea, banii nu ies din banca ci sunt transferati in conturi deschise in aceeasi institutie bancara.

Astfel, la BCR daca te duci la ghiseu ca sa tranferi bani intr-un cont deschis tot la BCR, platesti comision de minimum 3 lei (pentru sume mai mici de 1.500 de lei), 6 lei (pentru sume intre 1.500 si 20.000 de lei) si maximum 9 lei (pentru sume mai mari de 20.000 de lei).

Aceleasi operatiuni facute prin internet costa de circa trei ori mai putin, respectiv intre 0,75 de lei (pentru sume pana la 1.500 de lei), 1,5 lei pentru sume cuprinse intre 1.500 si 20.000 de lei si 2,25 lei pentru sumele peste 20.000 de lei.

“De regula, fiecare serviciu prestat are un cost platit de beneficiar. In cazul operatiunilor financiar bancare acest cost se regaseste de obicei sub forma de comisioane si taxe – nivelul acestora difera in functie de tipul operatiunii si de politica institutiei financiar-bancare care le presteaza in beneficiul clientului", a declarat pentru incont.ro directorul executiv al Directiei de comunicare din cadrul BCR, Cornel Cojocaru.

"Tariful de taxe si comisioane tine cont, intre altele, si de costurile generale ale prestatorului, cum este firesc. BCR are o politica echilibrata de tarifare si stimuleaza operatiunile bancare fara numerar de la distanta (prin Internet si telefon) pentru care nivelul comisioanelor este cu pana la 75% mai mic fata de operatiunile realizate in unitatea bancara”, a mai spus Cornel Cojocaru.
 
Potrivit acestuia, pentru o plata intrabancara fara numerar cu o valoare de 1.500 lei comisionul la ghiseu este de 0,2% din suma (adica 3 lei), iar prin Internet se reduce la numai 0,05% (adica 75 de bani).  

La Raiffeisen Bank, comisionul de plati intrabancare este minimum 3 lei si maximum 7 lei, in functie de suma transferata.

Practic, daca doriti sa transferati, de exemplu 500 de lei intr-un cont deschis tot la Raiffeisen Bank platiti circa 3 lei comision.

MKB Romexterra Bank percepe un comision ca sa tranfere banii dintr-un cont intr-altul intre 1,5 si 15 lei, acesta fiind unul dintre cele mai mari comisioane la plati intrabancare la ghiseu.

La Unicredit Tiriac Bank, acest comision este de 1 leu.

Exista si banci insa care nu percep niciun fel de comision pentru transferurile la platile intrabancare.

Astfel, Banca Romaneasca, ING Bank, Bancpost, Volksbank sau OTP Bank sunt cateva dintre bancile care nu percep comision pentru aceasta operatiune.