ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Indicatorul a atins marţi nivelul de 1,8%, cel mai mare din 25 noiembrie 2014.

Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Vineri, indicele a atins pragul de 1,58%, luni 1,71%, iar marţi 1,8%.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a rămas constant la 1,87%, după ce atinsese marţi nivelul de 1,89%, cel mai mare nivel din 7 ianuarie 2015 (1,92%).

Şi acest indicator a crescut accelerat în ultimele zile, atingând nivelul de 1,69% vineri şi 1,78% luni.

Creşterea indicelui ROBOR din ultimele zile este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialiştii Băncii Naţionale a României (BNR) vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu reprezentanţi ai BNR.

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat marţi băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, conform datelor analizate de Profit.ro, printr-o operaţiune de piaţă monetară de tip repo cu scadenţa la 7 zile, mişcare ce este aşteptată să ducă ratele de dobândă pe termen scurt sub 1,75%.

Este prima operaţiune de tip repo derulată de BNR după sfârşitul lunii august 2015, când băncile împrumutau 1,9 miliarde de lei la 7 zile.

Analiştii spun că ROBOR va continuă să scadă, dar mult mai lent, şi nu va mai coborî la 1 la sută.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru ROBOR la 3 luni.