Indicele ROBOR la trei luni a revenit aproape de valoarea de la finele lunii decembrie 2017. Pe data de 28 octombrie 2017, indicele se situa la 2,08% pe an.

În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, acesta a ajuns, luni, la 2,36% pe an, de la 2,34% vineri.

Consiliul de Administraţie al BNR a majorat, miercuri, rata dobânzii de politică monetară de la 2% la 2,25% pe an, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat că dobânzile la creditele în lei vor crește.

“Cred că ROBOR-ul la trei luni, cel care influenţează rata dobânzilor la creditele în lei, va urma, într-o anumită perioadă de timp majorarea de astăzi şi în consecinţă creditele în lei se vor scumpi, să spunem marginal. De ce spun marginal? Pentru că majorările nu sunt de amploare şi dacă ne gândim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobânzii la creditele în lei în urmă cu câţiva ani, aceasta s-a situat la 5-6%, doar ştim de unde am plecat, mişcarea sau majorarea este marginală. Mai trebuie să avem în vedere şi rata inflaţiei. Măsura pe care am luat-o astăzi practic urmăreşte să juguleze, ca să folosesc un cuvânt cam tare, dar cam acesta este scopul nostru", a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Acesta a afirmat că inflaţia acum este determinată în mare măsură de unele preţuri administrate şi de preţul ţiţeiului, iar majorarea dobânzii urmăreşte ca această creştere a preţurilor să nu se transmită în anticipaţiile publicului, populaţie şi firme, pentru că într-o asemenea eventualitate dobânzile la credite ar creşte mult mai mult.

Indicele ROBOR a crescut accelerat începând din data de 18 septembrie anul trecut, când era la nivelul de 1%.